بانگ خبر، مهدی صفری معاون اقتصادی وزیر امور خارجه گفت: ۵۰ درصد کار اقتصادی با کشورهای دیگر را سفارت خانه های ما باید پیگیری کنند. ما برنامه برای اجرا بسیار داریم مثلا در حوزه قفقاز شاید صد تا تز نوشته شده است اما کسی آن ها را جرا نمی کند که نیازمند این هستیم تا در بخش اجرایی با قدرت وارد شویم.
صفری تاکید کرد: صادرات فقط دیپلماسی اقتصادی نیست. هدف وزارت خارجه در دولت سیزدهم ارز آوری است که در کنار آن امنیت شغلی ایجاد کند. این طور نیست که فقط صادرات ارز اوری داشته باشد بلکه واردات هم ارز آوری دارد. به عنوان مثال ما نوعی کود از خارج وارد می کنیم که منحصر به فرد است و هر روز هم کشور مبدا بازی درمیاورد. ما باید واردات این محصول را چند منبعی می کردیم تا از فشار کشور مبدا خارج شویم و الان این کار شده است و قیمت آن ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته است.
معاون وزیر خارجه گفت: قدم بعدی این است که این محصول را در داخل کشور تولید کنیم که وابستگی قطع شود و این کار هم در بندرعباس الان دارد انجام می شود.
وی با اشاره به ضرورت توجه به تکنولوژی های مدرن تصریح کرد: ما نمی گوییم در دنیا در این زمینه ها اول هستیم اما در رده ده کشور اول دنیا هستیم. الان ۸۵ درصد صادرات دارویی مان، داروهای نانویی ما است. تجهیزات اتاق عمل و پزشکی امروز از سوی ایران در سفرهای خارجی رییس جمهور به جای صنایع دستی هدیه می شود. همچنین کارهای دانش بنیان که حضرت آقا فرمودند در جهت صادراتش کار کنید، از اهداف وزارت خارجه است؛ البته قبلا بوده اما به این شکل سازماندهی شده، انجام نمی شد.
وی با اشاره به تنوع محصولاتی که ایران می تواند صادر کند گفت: ما بررسی کردیم ۸۰ درصد کشورهای آفریقایی، هند و آمریکای مرکزی و غیره «اوره» میخواهند تا ما این سیستم را پیاده کردیم، برزیل گفت ما هم اوره می خواهیم و صادرات ما به دو و نیم میلیارد دلار در اوره رسید. همچنین در ازبکستان و تاجیکستان حضور در بخش انرژی نداشتیم. اما سواپ نفت و گاز هم در هشت ماه گذشته رونق یافته است، سه پالایشگاه در سه کشور مختلف را گرفتیم.
وی افزود: در آسیای مرکزی ما تعامل انرژی نداشتیم اما الان با دو کشور این کار شکل گرفته است.
صفری گفت درباره کالاهای دانش بنیان حدود ۶۳۰ شرکت که قابلیت صادرات دارند را شناسایی کردیم. هرکشوری که سه یا چهار نوع کالای ما را بخواهد در آن کشور خانه دیپلماسی تاسیس میشود.
وی ادامه داد: صادرات ما با آسیای مرکزی و قفقاز و روسیه خوب بوده است و حتی با اروپایی ها هم رشد داشتیم، هم کالا می دهند و هم محصولات نفتی خریداری می کنند، البته بیشتر در شش هفت ماه گذشته است شاید به خاطر تحولات اخیر اوکراین.
وی تاکید کرد: چند منبعی یعنی اینکه یک محصول و کالا را از چند کشور وارد کنیم می تواند در جهت ارز آوری در کشور موثر باشد.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: تمام این کارهایی که می کنیم باید تلاش کنیم در هماهنگی با ارگان های مختلف باشد تا بتوانیم اینها را اجرایی کنیم. تمام راهکارها برای تعامل موجود است و طرح های زیادی است که باید انها را اجرایی کنیم.
وی گفت: ما توانستیم ویزا را با قزاقستان لغو کنیم و به زودی با دو سه کشور منطقه هم ویزا برداشته می شود.