آییننامه اجرایی قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در روزنامه رسمی کشور منتشر شد.
به گزارش بانگ خبر، متن این آیین نامه به شرح زیر است:
آییننامه اجرایی قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی
ماده۱ـ در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱ـ قانون: قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی با اصلاحات بعدی آن.
۲ـ سامانه: سامانه جامع انتخابات وزارت کشور که در آن کلیه فرآیندهای انتخابات
به صورت الکترونیکی انجام میشود.
۳ـ بارگذاری دادهها: ارسال، دریافت، اعلام، صدور، ابلاغ و استعلام در بستر سامانه.
۴ـ امضای الکترونیک: هر نوع علامت منضمشده یا به نحو منطقی متصل شده به «داده پیام» است که برای شناسایی امضاکننده «داده پیام» مورد استفاده قرار میگیرد.
۵ ـ قانون نظارت: قانون نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳۶۵ مجلس شورای اسلامی با اصلاحات بعدی آن.
۶ ـ قانون رسیدگی: قانون لزوم رسیدگی دقیق به شکایات داوطلبین رد صلاحیتشده در انتخابات مختلف مصوب ۱۳۷۸ مجمع تشخیص مصلحت نظام.
۷ـ دستگاههای اجرایی: کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری اعم از کلیه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، مؤسسات یا نهادهای عمومی غیردولتی، شرکتهای دولتی و کلیه دستگاههایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر و یا تصریح نام است از قبیل شرکت ملی نفت ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بانکها و بیمههای دولتی و واحدهای زیرمجموعه آنها.
۸ ـ نهادها: کلیه سازمانها، دستگاهها و مؤسساتی که جزو دستگاههای اجرایی محسوب نمیشوند ولی با اجازه قانون به منظور انجام وظایف و خدماتی که جنبه عمومی دارد، تشکیل شده و یا میشود و عرفاً دارای امکانات و تسهیلاتی هستند که در حوزه اطلاع رسانی و تبلیغاتی قابل استفاده میباشند.
۹ـ امکانات و تسهیلات: سالنهای اجتماعات، سالنهای چند منظوره، سالنهای ورزشی و ورزشگاهها، محوطههای مسقف یا بدون سقف که قابلیت اجتماع داشته باشند، محلهای مناسب جهت نصب آثار تبلیغاتی نامزدها، آگهینماهای الکترونیکی و تبلیغاتی، رسانههای صوتی و تصویری، سامانههای ارسال پیامک و سایر برنامهها و درگاههای فضای مجازی، سکوها و سایر ظرفیتهای تبلیغاتی و اطلاعرسانی و بهرهمندی از تسهیلات بانکی مجاز با رعایت قوانین و مقررات مربوط و تخفیف خدمات تبلیغاتی متعلق به نهادها و دستگاههای اجرایی.
۱۰ـ برنامه زمانبندی: جدول زمانی فرصتهای بهرهمندی از امکانات و تسهیلات.
۱۱ـ هیئت استانی بررسی تبلیغات: هیئت موضوع ماده (۸۱) قانون.
ماده۲ـ فرمانداران و بخشداران در اجرای ماده (۳) قانون موظفند از آغاز انتخابات و پس از دریافت احکام اعضای هیئتهای نظارت شورای نگهبان با دعوت از آنان موجبات نظارت کامل ایشان را در کلیه مراحل اجرایی انتخابات فراهم نمایند و کلیه صورتجلساتی که به امضای هیئت اجرایی رسیده است به امضای هیئت نـظارت مـربـوط نیـز بـرسـد و یک نسخه از هر یک از صورتجلسات تنظیمی، به هیئت مذکور تسلیم و یا ارسال شود.
ماده۳ـ ستاد انتخابات استان پس از وصول اسامی هیئت نظارت استان از ستاد انتخابات کشور، ضمن اعلام اسامی نامبردگان به فرمانداریهای مراکز حوزههای انتخابیه،
از آنان برای تشکیل جلسه دعوت به عمل میآورد.
تبصره۱ـ هیئت مرکزی نظارت منتخب شورای نگهبان باید یک نسخه از رونوشت احکام ناظران و بازرسان خود در استان، شهرستان و بخش را به ستاد انتخابات کشور
ارسال نماید.
تبصره۲ـ در استانهایی که به استناد تبصرهی ذیل ماده (۶) قانون نظارت، انـتخابـات تنها در یک حوزه برگزار میشود و هیئت نظارت استان تشکیل نمیگردد، هیئت مرکزی نظارت کلیه وظایف هیئت مذکور را به عهده خواهد داشت، در این صورت فرماندار مرکز حوزه انتخابیه در تمام مواردی که به موجب قانون مـلزم بـه مکـاتبـه و ارتـباط با هیئت نظارت استان میباشد با هیئت مرکزی نظارت در ارتباط خواهد بود.
ماده۴ـ دعوت از نماینده شورای نگهبان در جلسات هیئت اجرایی مرکزی و اعضای هیئت نظارت شورای نگهبان در جلسات هیئت اجرایی حوزههای انتخابیه بدون حق رأی ضروری است این اقدام به منظور نظارت بر صحت اجرای قانون میباشد و عدم حضور آنان در جلسات و یا خودداری آنان از امضای صورتجلسات مانع از ادامه کار انتخابات نخواهد بود.
ماده۵ ـ چنانچه اعضای هیئتهای نظارت ذیربط نتوانند در جلسهی هیئت اجرایی مربوط شرکت نمایند، ضمن تنظیم صورتجلسه، نمایندهای از بین خود انتخاب میکنند. نماینده منتخب با در دست داشتن نسخهای از صورتجلسه تنظیمی در جلسه متشکله شرکت نموده و صورتجلسه تنظیمی را به منظور ضبط در سوابق انتخاباتی به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه یا حوزههای فرعی تسلیم مینماید. امضای نماینده مزبور در ذیل صورتجلسات به منزله امضای هیئت نظارت میباشد.
ماده۶ ـ چگونگی محاسبه حقالزحمه مستخدمان دولت که در اجرای ماده (۱۳) قانون و تبصره ذیل آن و تبصره ذیل ماده (۴) قانون نظارت، از زمان صدور دستور آغاز انتخابات تا انتهای برگزاری انتخابات، با وزارت کشور، استانداریها، فرمانداریها، بخشداریها، هیئتهای اجرایی، شورای نگهبان و هیئتهای منصوب از جانب آن همکاری مینمایند به شرح زیر میباشد:
۱ـ آن دسته از کارکنان دولت که در هر مرحله از انتخابات از سوی یکی از دسـتگاهها به مراجع یادشده تا شش ماه مأمور میشوند، حقـوق و مزایـای مـاهانه خود را بر اساس بند (۷) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری و آییننامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۲۱) و ماده (۱۲۱) قانون مذکور از دسـتگاه متبوع دریافت میدارند. حقوق و مزایای کارمندانی که مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری نیستند، بر اساس قانون دستگاه متبوع خود محاسبه خواهد شد.
۲ـ میزان حق الزحمه برای آن دسته از کارکنان دولت یا نیروهای مردمی که به صورت داوطلبانه برای رأیگیری، قرائت و شمارش آراء با هیئتهای اجرایی یا هیئتهای نظارت بر انتخابات همکاری میکنند، مطابق آییننامه نحوه پرداخت حقالزحمه مجریان و ناظران انتخابات موضوع تصویبنامه شماره ۱۳۷۱۹۶/ت۴۰۰۱۳هـ مورخ ۱۳۸۷/۸/۸ با اصلاحات بعدی آن خواهد بود. پرداخت هرگونه وجهی خارج از چهارچوب این بند تحت هر عنوان ممنوع است.
۳ـ دسـتگاههـای مـربوطه مـوظف بـه تـأمین اعتبـار لازم و پرداخت حقالزحمه مستخدمان مشمول این ماده از محل اعتبارات مصوب مربوط میباشند.
۴ـ فرماندار یا بخشدار یا رئیس هیئت نظارت میتواند برای قدردانی از تلاشهای مجریان یا ناظران انتخابات، تقدیرنامه کتبی صادر نماید.
۵ ـ تقدیرنامههای صادرشده از سوی رؤسای هیئتهای نظارت استان و شهرستان از نظر برخـورداری از مزایای اداری به ترتیـب معادل تشویقنامه استاندار و فرماندار میباشد.
تبصره ـ در مأموریتهای بیش از شش ماه، وزارت کشور موظف به پرداخت حقوق و مزایا تا انتهای دوره مأموریت است.
ماده۷ـ به منظور جلوگیری از وقفه در امر انتخابات و تسریع در ارسال پیامهای انتخاباتی، فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند متن نامهها و مکاتبات غیرطبقهبندی خود را با سریعترین وسیله ممکن به مراجع ذیربط اعلام و بـلافاصله تأییدیه آن را دریافت نمایند.
ماده۸ ـ به جز مواردی که در این آییننامه مستثنی شده است، اقدامات فرمانداران تهران و اصفهان به عنوان فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی، عیناً مطابق اقدامات کلیه فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه خواهد بود.
ماده۹ـ در صورت همزمانی دو یا چند انتخابات، تمهیدات لازم جهت اخذ رأی از رأی دهندگان به صورت همزمان و در یک شعبه صورت میپذیرد.
ماده۱۰ـ استانداران و فرمانداران به عنوان رؤسای شورای تأمین استان و شهرستان موظفند در جلسات شورای تأمین با موضوع انتخابات به ترتیب از رؤسای دفاتر شورای نگهبان در استان و شهرستان جهت حضور در جلسات دعوت به عمل آورند. رؤسای دفاتر استانی و شهرستانی شورای نگهبان موظفند شخصاً در جلسه حضور یابند و در صورت ضرورت میتوانند درخواست تشکیل جلسه شورای تأمین با موضوع انتخابات را به صورت مکتوب به استانداران و فرمانداران ارائه نمایند. درخواست تشکیل جلسات در شهرستانها باید منضم به تأییدیه رئیس هیئت نظارت استان باشد. رؤسای شورای تأمین موظف به تشکیل جلسه درخواستی در اسرع وقت میباشند.
ماده۱۱ـ وزیر کشور موظف است، با رعایت ماده (۴۱) قانون، حداقل (۲۰) روز قبل از ثبت نام نهایی موضوع ماده (۵۳) قانون بـرای تعیین معتـمدان اصلی و علیالبدل عضو هیئت اجرایی مرکزی، (۳۰) نـفر از شخصیتهای دینی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، علمی، اقتصادی و حقوقی کشور را به عنوان معتمد مردمی به منظور تأیید صلاحیت به صورت مکتوب و رسمی به هیئت مرکزی نظارت معرفی نماید. مجموع فرآیند انتخاب معتمدین هیئت اجرایی مرکزی (۷) روز میباشد.
ماده۱۲ـ هیئت مرکزی نظارت موظف است پس از وصول فهرست اسامی معتمدان پیشنهادی وزیر کشور، به طور کتبی نظر خود را در خـصوص تـأییـد صلاحـیت آنـان حداکثر ظرف (۲) روز به وزیر کشور اعلام نماید.
تبصره۱ـ در صورت عدم تأیید صلاحیت کل یا تعدادی از معتمدان، وزیر کشور
موظف است بلافاصله به تعداد دو برابر مـعتمدان تـأییـدنشـده، به صورت مکتوب افـراد واجد شـرایط دیگری را بـرای تـأمین کسری معتمدان به هیئت نظارت معرفی کند.
تبصره۲ـ هیئت مرکزی نظارت موظف است حداکثر ظرف (۴۸) ساعت پس از وصول اسامی افراد جدید، در خصوص تأیید یا عدم تأیید صلاحیت معتمدان پیشنهادی به طور کتبی اعلام نظر نماید.
تبصره۳ـ چنانچه پس از طی مراحل یادشده، تعداد معتمدان تأییدشده به حداقل (۲۰) نفر برسد، وزیر کشور موظف است بلافاصله طی جلسهای با حضور نماینده
هیئت مرکزی نظارت و معتمدین برای انتخاب (۶) نفر عضو اصلی و (۳) نفر عضو علیالبدل با رأی مخفی و اکثریت نسبی اقدام نماید.
ماده۱۳ـ وزیرکشور به استناد ماده (۵۴) قانون حداقل (۷۰) روز قبل از شروع ثبتنام نهایی از داوطلبان، دستور شروع انتخابات را به فرمانداران و بخشداران ابلاغ مینماید. فرمانداران و بخشداران موظفند بلافاصله پس از دریافت دستور شروع انتخابات، وصول آن را به ستاد انتخابات کشور اعلام کنند. صدور و اعلام وصول دستور مذکور از طریق سامانه انجام خواهد شد.
ماده۱۴ـ جلسات هیئت اجرایی با حضور حداقل (۸) نفر از اعضا رسمیت یافته و اخذ تصمیمات بر اساس آراء اکثریت مطلق حاضرین است و رأی ممتنع در حکم رأی مخالف میباشد.
ماده۱۵ـ فرمانداران و بخشداران موظفند در اجرای ماده (۳۹) قانون و با رعایت تبصرههای ذیـل آن، حداکثر (۴۸) ساعت پس از صدور دستور تشکیل هیئتهای اجرایی، (۳۰) نـفر از شخصیتهای دینی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، علمی، اقتصادی و حقوقی همان حوزه انتخابیه را از بین اقشار واجد شرایط در ماده (۴۱) قانون به منظور تأیید صلاحیت به هیئت نظارت مربوط معرفی نمایند.
ماده۱۶ـ هیئتهای نظارت موظفند پس از وصول فهرست اسامی معتمدان پیشنهادی فرمانداران یا بخشداران، بر اساس تبصرهای ذیل ماده (۳۹) قانون و با اخذ نظر مراجع ذیصلاح به طور مکتوب نظر خود را درخـصوص تـأییـد صلاحـیت آنان حداکثر ظرف (۴۸) ساعت به فرماندار یا بخشدار ذیربط اعلام نمایند.
تبصره۱ـ در صورت عدم تأیید صلاحیت کل یا تعدادی از معتمدان، فرمانداران و بخشداران موظفند ظرف (۲۴) ساعت ضمن تشکیل جلسه با اعضای حقوقی هیئت اجرایی و مشورت با آنها افراد جدید را شناسایی نموده و با اخذ استعلام از مراجع ذیصلاح، به تعداد دو برابر مـعتمدان تـأییـدنشـده، افـراد واجد شـرایط مذکور را بـرای تـأمین کسری معتمدان به هیئت نظارت مربوط معرفی کنند.
تبصره۲ـ هیئت نظارت مربوط موظف است حداکثر ظرف (۴۸) ساعت پس از وصول اسامی افراد جدید، در خصوص تأیید یا عدم تأیید صلاحیت معتمدان پیشنهادی به طور کتبی اعلام نظر نماید.
تبصره۳ـ چنانچه پس از طی مراحل یادشده که حداکثر متجاوز از (۷) روز نخواهد بود، تعداد معتمدان تأییدشده به حداقل (۲۰) نفر برسد، فرماندار یا بخشدار موظف است بلافاصله با حضور هیئت نظارت مربوط، از معتمدین مذکور برای انتخاب اعضای اصلی و علیالبدل هیئت اجرایی دعوت بهعمل آورد.
تبصره۴ـ چنانچه معتمدان تأییدشده بـه (۲۰) نفر نرسند و فرماندار یا بخشدار با هیئت نظارت مربوط به توافق نرسند، فرماندار یا بخشدار موظف است حداکثر در پایان روز هفتم از مهلت یک هفتهای، مراتب را با شرح ماوقع به منظور تأمین کسری معتمدان تا (۳۰) نـفر، به استاندار مربوطه اعـلام و رونـوشت آن را به هیئت نظارت استان و سـتاد انتخابات کشور ارسال نماید.
تبصره۵ ـ استاندار با هماهنگی هیئت نظارت استان حداکثر ظرف (۲۴) ساعت پس از اعلام فرماندار یا بخشدار، از معتمدان واجد شرایط به تعداد مورد نیاز اعلامشده توسط فرماندار یا بخشدار، برای تأمین کسری، انتخاب و بلافاصله اسامی آنان را برای دعوت از معتمدان به فرماندار و بخشدار ذیربط اعلام مینماید.
ماده۱۷ـ فرمانداران و بخشدارانی که انتـخابـات اقلیتهای دینی را برگزار مینمایند، موظفند برای تعیین معتمدان هیئت اجرایی اقلیتها از (۳۰) نفر معتمدان همان اقلیت دعوت نمایند.
ماده۱۸ـ فرمانداران و بخشداران ظـرف (۴۸) ساعت از تـاریخ ارسال دعوتنامه، جلسه انتخاب معتمدان هیئت اجرایی را با حضور اعضای هیئت نظارت مربوطه تشکیل داده و پس از حضور حداقل (۲۰) نفر از معتمدان دعوتشده، رسمیت جلسه را اعلام مینمایند، سپس معتمدان حاضر در جلسه از بین خود (۸) نفر را به عنوان معتمدان اصلی و (۵) نفر را به عنوان معتمدان علیالبدل هیئت اجرایی با رأی مخفی و اکثریت نسبی آراء انتخاب مینمایند.
تبصره ـ چنانچه معتمدان مطابق تبصره (۵) ماده (۱۶) این آییننامه توسط استاندار انتخاب شوند، جلسه انتخاب معتمدان اصلی و علیالبدل هیئت اجرایی در اسرع وقت پس از تصمیم نهایی استاندار و هیئت نظارت استان تشکیل خواهد شد.
ماده۱۹ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند بلافاصله پس از انتخاب معتمدان اصلی و علیالبدل هیئت اجرایی، مراتب را از طریق سامانه به ستاد انتخابات کشور اعلام نمایند.
ماده۲۰ـ فرمانداران حوزههای فرعی موظفند بلافاصله پـس از انتخاب معتمدان اصلی و علیالبدل هیـئت اجرایی فرعی، مراتب را از طریق سامانه به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام نمایند.
تبصره ـ بخشداران حوزههای فرعی مـوظفاند بلافاصله پـس از انتخاب معتـمدان اصـلی و عـلیالبـدل هیـأت اجرائی فرعی، مراتب را به فرماندار حوزهی انتخابیه مربوطه، از طریق سامانه اعلام نمایند.
ماده۲۱ـ در صورت تحقق شرایط مندرج در مواد (۴۳) و (۶۶) قانون، فرماندار مرکز حوزه انتخابیه موظف است ضمن اجرای وظایف قانونی، مراتب را به ستاد انتخابات استان اعلام و رونوشت آن را به ستاد انتخابات کشور و به هیئت نظارت مربوط ارسال نماید.
تبصره ـ فرمانداران یا بخشداران حوزههای فرعی ضمن طی مراحل مذکور مراتب را به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام میکنند.
ماده۲۲ـ فرمانداران و بخشداران مکلفند همزمان با وزارت کشور بلافاصله پس از اعلام ستاد انتخابات کشور، تاریخ شروع و خاتمه پیشثبت نام موضوع ماده (۵۴) قانون و شرایط قانونی لازم را با وسایل مقتضی به اطلاع کلیه اهالی حوزه انتخابیه برسانند. پیش ثبت نام از متقاضیان طی (۷) روز انجام میپذیرد.
تبصره۱ـ پیش ثبت نام از متقاضیان از طریق درگاه واحد وزارت کشور و به صورت الکترونیکی انجام میپذیرد. درخواست و دریافت استعلام گواهی و مدارک متقاضیان منحصراً توسط ستاد انتخابات کشور صورت میپذیرد و باید یک نسخه از آن در اختیار شورای نگهبان قرار گیرد.
تبصره۲ـ به استناد تبصره (۲) ماده (۵۴) قانون لازمه ثبت نام نهایی از داوطلبان اخذ شناسه پیگیری معتبر از وزارت کشور میباشد. بنابراین متقاضیانی که نسبت به
پیش ثبت نام اقدام نکرده باشند و یا گواهی تأیید مدارک آنها از طریق مراجع ذیصلاح صادر نشده باشد نمیتوانند به عنوان داوطلب ثبت نام نمایند.
تبصره۳ـ چنانچه در زمان پیش ثبت نام، سامانه یکپارچه وزارت کشور قطع و یا دچار اختلال گردد ستاد انتخابات کشور باید با هماهنگی هیأت مرکزی نظارت و با همکاری فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه قطع یا اختلال سامانه را از طریق وسایل مقتضی به اطلاع عموم برساند.
ماده۲۳ـ مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۴) قانون موظفند ظرف مدت یک ماه پس از پایان پیش ثبت نام نظر خود را درخصوص تأیید یا رد گواهیها و مدارک داوطلبان به ستاد انتخابات کشور اعلام نمایند.
تبصره۱ـ ستاد انتخابات کشور پس از دریافت پاسخ استعلامات در زمان تعیینشده ضمن ارسال یک نسخه از آن به شورای نگهبان، از طریق سرشماره واحد وزارت کشور نظر مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۴) قانون درخصوص تأیید یا رد گواهیها و مدارک متقاضیان را به آنها اعلام میدارد.
تبصره۲ـ ستاد انتخابات کشور برای متقاضیانی که مدارک و گواهی آنها مورد تأیید مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۴) قانون قرار گرفته است شناسه پیگیری تخصیص داده و به شمارههای اعلامی آنها ارسال مینماید.
تبصره۳ـ ستاد انتخابات کشور از طرق مقتضی از جمله پیامک و سامانه به متقاضیان تأییدنشده دلایل عدم تأیید و نام مرجعی که مدارک و گواهیهای آنان را رد کرده است، اعلام میدارد.
تبصره۴ـ عدم صدور گواهی در موعد مقرر یا عدم رسیدگی به اعتراض متقاضیان مستوجب مجازات درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی برای مقام یا شخصی است که فعل یا ترک فعل، به او مستند است . این امر به منزله تأیید مدارک و گواهی متقاضی نبوده ولی مانع ثبت نام نهایی متقاضی نیز نمیباشد.
ماده۲۴ـ متقاضیانی که مدارک آنها مورد تأیید مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۴) قانون قرار نگرفته است میتوانند بلافاصله پس از دریافت پیامک ستاد انتخابات کشور به مدت (۷) روز اعتراض خود را در سامانه وزارت کشور ثبت نموده و حسب مورد اقدام به اصلاح مدارک و گواهیهای خود نمایند.
تبصره۱ـ مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۴) قانون، حداکثرتا (۲۴) ساعت قبل از شروع ثبت نام پاسخ اعتراض متقاضیان را به وزارت کشور اعلام نمایند.
تبصره۲ـ سازمان اداری و استخدامی کشور موظف است پاسخ استعلامات و اعتراض مشمولین موضوع ماده (۳۲) قانون را ظرف مدت یک ماه پس از پایان پیش ثبتنام ارسال نماید.
تبصره۳ـ ملاک بندهای (۵)، (۸) و (۱۰) ماده (۳۱) قانون، زمان ثبت نام نهایی در سامانه وزارت کشور است.
ماده۲۵ـ وزارت کشور موظف است بلافاصله پس از دریافت پاسخ اعتراضات از دستگاههای مربوط برای متقاضیانی که گواهی و مدارک آنها مورد تأیید قرار گرفته است شناسه پیگیری صادر نموده و با سرشماره وزارت کشور از طریق پیامک به اطلاع متقاضی برساند.
ماده۲۶ـ فرمانداران و بخشداران مکلفند در اجرای ماده (۵۳) قانون بلافاصله پس از صدور دستور شروع ثبت نام توسط وزارت کشور، تاریخ شروع و خاتمه ثبت نام نهایی از داوطلبان و شرایط انتخابشوندگان و مدارک مورد نیاز را با وسایل مقتضی به اطلاع کلیه اهالی حوزه انتخابیه برسانند. ثبت نام از داوطلبان طی (۷) روز به صورت الکترونیکی در سامانه وزارت کشور صورت میپذیرد و در صورت ضرورت با تشخیص ستاد انتخابات کشور، ستاد مزبور و فرمانداریهای مراکز حوزه انتخابیه ثبت نام حضوری را انجام میدهند. ثبت نام حضوری از داوطلبان در (۷) روز از ساعت (۸) تا (۱۶) انجام میپذیرد و تا ساعت (۲۴) قابل تمدید است.
تبصره۱ـ چنانچه در مدت زمان مجاز ثبت نام، سامانه الکترونیکی وزارت کشور دچار اختلال یا قطعی گردد ثبت نام به صورت حضوری انجام خواهد شد.
تبصره۲ـ ملاک ثبت نام نهایی، دریافت شناسه رهگیری از سامانه الکترونیکی وزارت کشور میباشد.
ماده۲۷ـ داوطلبان به هنگام ثبت نام باید گواهی معتبر و مورد تأیید بالاترین مقام نهاد یا مؤسسات مربوط مبنی بر داشتن حداقل (۵) سال سابقه فعالیت اجرایی یا آموزشی یا پژوهشی یا قضایی در یک یا همه آنها در بخش دولتی، عمومی یا غیرعمومی مذکور در
بند (۹) ماده (۳۱) قانون را ارائه و ثبت نمایند.
تبصره۱ـ ضوابط سوابق مذکور در هر بخش بر اساس دستورالعملهای اجرایی موضوع ماده (۶۹) قانون مشخص خواهد شد.
تبصره۲ـ سوابق ارائهشده توسط داوطلبان میتواند متوالی یا متناوب باشد و باید طی گواهی معتبر ممهور در سربرگ نهاد یا مؤسسه و شامل تاریخ ابتدا و پایان فعالیت داوطلب به همراه درج نوع همکاری باشد.
تبصره۳ـ در مشاغل آزاد تأییدیه رئیس صنف به عنوان بالاترین مرجع رسمی آن شغل درصورت داشتن پروانه یا مجوز قانونی از آن صنف، مورد پذیرش است.
تبصره۴ـ اشخاص حقوقی صنفی یا مشاغل حرفهای تنها برای داوطلبانی میتوانند گواهی صادر کنند که از سوی آنها دارای پروانه یا مجوز رسمی فعالیت هستند.
تبصره۵ ـ ستاد انتخابات کشور و هیئتهای اجرایی و نظارت، میتوانند در مواردی که شمول ضوابط اجرای بند (۹) ماده (۳۱) قانون، مانند فعالیت مستمر و فعال مؤسسه یا نهاد، فعالیت داوطلب، شمول مؤسسه یا نهاد، صحت گواهی معتبر محل تردید باشد، موضوع را از نهادهای ذیصلاح قانونی مانند نهادهای نظارتی، اطلاعاتی، بیمهای و مجوزدهنده استعلام کنند.
تبصره۶ ـ صدور و یا استفاده از گواهی خلاف واقع، حسب قوانین، موجب پیگیری قضایی علیه صادرکننده و داوطلب استفادهکننده خواهد بود .
ماده۲۸ـ وزارت امور خارجه موظف است ترتیبات لازم به منظور تسریع در اجرای تبصره (۴) ذیل ماده (۵۳) قانون را به نـحوی فـراهم نمایـد تـا پـرسشنامه تکمیلشده و مشخصات کامل داوطلبان در پایان هر روز به صورت دستی یا الکترونیکی به ستاد انتخابات کشور ارسال گردد.
تبصره ـ اسامی و مدارک داوطلبان ثبت نامشده در خارج از کشور بلافاصله پس از وصول، توسط وزارت کشور در سامانه ثبت و به فرماندار مرکز حوزهی انتخابیه مربوط ارسال خواهد شد.
ماده۲۹ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند حسب مورد با تشخیص ستاد انتخابات کشور در مدت تعیینشده نسبت به پذیرش پرسشنامه اعلام داوطلبی و ثبت در سامانه اقدام نمایند.
ماده۳۰ـ ستاد انتخابات کشور موظف است روزانه مشخصات کامل داوطلبان را
از طریق سامانه به هیئت مرکزی نظارت ارسال نماید.
ماده۳۱ـ وزارت کشور و شورای نگهبان به منظور بررسی سوابق داوطلبان در رابطه با شرایط مندرج در این قانون، روزانه اطلاعات کامل ثبت نام داوطلبان را حسب مورد به مراجع ذیصلاح از جمله وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سازمان ثبت احوال کشور، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) و قوه قضائیه ارسال میکنند. مراجع مزبور مکلفند ظرف مهلت (۱۰) روز نسبت به ارسال پاسخ درخصوص هر یک از افراد اعلامشده به صورت مکتوب و مستدل به همراه اسناد و مدارک اقدام نمایند. پاسخ مراجع مزبور باید تنها ناظر به وجود سوابق درخصوص شرایط مذکور در قانون باشد.
تبصره۱ـ مهلت بررسی و ارسال پاسخ استعلامات از مراجع ذیصلاح ازجمله مراجع پنجگانه مذکور در ماده (۵۸) قانون (۱۰) روز از تاریخ ارسال هر استعلام میباشد وعدم پاسخ مراجع مذکور در مهلت تعیینشده یا پاسخ غیرمستند یا خلاف واقع، جرم است و مرتکب محکوم به انفصال موقت از خدمات دولتی از شش ماه تا یک سال میشود.
تبصره۲ـ عدم پاسخ مراجع ذیصلاح موضوع ماده (۵۸) قانون در مدت زمان قانونی به منزله عدم وجود سابقه داوطلب در آن مرجع تلقی میگردد. لذا دستگاههای استعلامی موظفند در صورت عدم وجود سابقه داوطلب در پاسخ استعلام به این موضوع تصریح نمایند.
ماده۳۲ـ دلایل و مدارک معتبر مربوط به غیرقانونی بودن احزاب، سازمانها و
گروههای موضوع بند (۳) ماده (۳۳) قانون، باید توسط مقامات صالحه به مراجع اجرایی و نظارتی ارسال شود.
ماده۳۳ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند پس از پایان مهلت ثبت نام، با دعوت از اعضای هیئتهای اجرایی و نظارت مرکز حوزه انتخابیه به منظور رسیدگی به صلاحیت داوطلبان، تشکیل جلسه داده و با توجه به نتایج به دست آمده از بررسیهای لازم در محل و با استفاده از نتایج اعلامشده توسط وزارت کشور، نامزدهای واجد شرایط را حداکثر ظرف مدت (۱۵) روز تعیین و مراتب را صورتجلسه و ضمن درج در سامانه، نتایج را به هیئتهای نظارت اعلام نمایند.
تبصره۱ـ به منظور جلوگیری از وقفـه در امـر رسیـدگی بـه صلاحیت داوطلبان و اتمام کار در مـوعـد مـقرر، ضروری است هیئتهای اجرایی از روز اول ثبت نام، مـقدمات این کار را فراهم نمایند.
تبصره۲ـ چنانچه هیئت اجرایی بعضی از داوطلبان را بر اساس نتایج به دست آمده از بررسیهای لازم در محل و با استفاده از نتایج اعلامشده توسط وزارت کشور و با رعایت شرایط مقرر در مواد (۳۱)، (۳۲) و (۳۳) قانون، واجد صلاحیت نداند و در نتیجه، صلاحیت آنان را تأیید یا احراز نکند، موظف است مراتب را با ذکر اسناد و مدارک مذکور و اشاره به مواد قانونی و بندها و تبصرههای آنها در صورتجلسه درج نماید.
تبصره۳ـ عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی در مورد شرط اعتقاد و التزام عملی به اسلام و التزام عملی به نظام مقدس
جمهوری اسلامی ایران باید مستند به قانون و بر اساس مدارک و اسناد معتبر باشد که توسط مراکز مسئول قانونی به مراجع اجرایی و نظارتی ارسال شده است.
تبصره۴ـ مناط ابراز وفاداری به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصل مترقی ولایت مطـلقه فقـیه، اظهار، اعلام یا هر طریق دیگری است که به صورت مستند توسط داوطلب اظهار شده باشد.
ماده۳۴ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند بلافاصله پس از دریافت صورتجلسه رسیدگی بـه صلاحـیت داوطلـبان، ضمن ثبت صـورتجلسه مذکـور در سامانه، نـتیجـه آن را بـه هیأت نـظارت استان و ستاد انتخابات کشور اعلام نمایند.
ماده۳۵ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه مکلفاند عدم تایید یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان را ظرف مدت (۴۸) ساعت با ذکر مواد قانونی مورد استناد، به صورت کتبی و محرمانه به داوطلب ذیربط ابلاغ نمایند. در صورت درخواست داوطلب، باید دلایل و مدارک عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت وی نیز توسط مرجع رسیدگیکننده با لحاظ قانون رسیدگی به اطلاع وی رسانده شود. دلایل عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلب در تمامی مراحل بررسی صلاحیت فقط به شخص داوطلب اعلام میشود.
ماده۳۶ـ داوطلبانی که صلاحیتشان در هیئت اجرایی تأیید یا احراز نشده است
میتوانند به استناد تبصره ذیل ماده (۶۱) قانون ظرف مدت (۴) روز از ابلاغ مراتب
عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت، شکایت خود را مستدلاً به هیئت نظارت استان اعلام نمایند و در صورت تمایل، حسب قانون رسیدگی، توضیـحات و دفـاعیات خـود را حضوری به سمع اعضای هیئت نظارت استـان یا کارشناسان آن برسانند و هـیئتهای نظارت مـوظف به رسیدگی میباشند.
ماده۳۷ـ هیئت نظارت استان در اجرای ماده (۶۲) قانون، تحت نظارت هیئت مرکزی نظارت ظرف مدت (۵۰) روز مکلف به بررسی صلاحیت تمامی داوطلبان و رسیدگی به شکایات دریافتی از داوطلبان تأیید یا احراز صلاحیت نشده در هیئت اجرایی میباشد و نتیجه را صورتجلسه مینماید.
تبصره۱ـ چنانچه هیئت نظارت استان پیشنهاد عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت بعضی از داوطلبان را داشته باشد که از نظر هیئت اجرایی واجد صـلاحیتهای قانونی شناخته شده بودند، مکلف است علت عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت را با ذکر مواد قانونی مورد استناد و دلایل و مدارک مربوط، با رعایت قانون رسیدگی، در صورتجلسه درج نماید.
تبصره۲ـ هیئت نظارت استان به منظور تسریع در کار میتواند بلافاصله پس از دریافت صورتجلسات از حوزههای انتخابیه مربوط، مقدمات رسیدگی به صلاحیت داوطلبان را آغاز نماید.
تبصره۳ـ هیئت نظارت استان موظف است بلافاصله نتایج رسیدگی به شکایات داوطلبان تأیید یا احراز صلاحیت نشده و همچنین اظهارنظر خود درخـصوص داوطلبانی که توسط هیئت اجرایی واجد شرایط قانونی تشخیص داده شدهاند را با رعایت قانون رسیدگی به هیئت مرکزی نظارت ارسال نماید.
ماده۳۸ـ هیئت نظارت استان بلافاصله پس از اعلام مراتب به هیئت مرکزی نظارت، موظف است درخـصوص دریافت نظریه هیئت مرکزی نظارت، پیگیریهای لازم را
به عمل آورد و پس از کسب نظریه هیئت مرکزی نظارت، مراتب را در اجرای بند (الف) ماده (۶۳) قانون صورتجلسه کرده و بلافاصله یک نسخه آن را به فرماندار مرکز حوزه انـتخابیه ذیربط ارسال نماید.
تبصره ـ هیئت نظارت استان باید به گونهای برنامهریزی و اقدام نماید که حداکثر تا پایان مهلت (۵۰) روزه، به شکایات داوطلبانی که صلاحیتشان در هیئت اجرایی تأیید یا احراز نشده است رسیدگی نماید.
ماده۳۹ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند حداکثر ظرف مدت (۴۸) ساعت پس از وصول صورتجلسه رسیدگی به شکایات داوطلبانی که صلاحیتشان در هیـئت اجـرایی تأیید یا احراز نشـده اسـت و همچنین اظهارنظر درخصوص سایر داوطـلبان از هیئت نظارت استان، ابتدا مراتب عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان را با ذکر مواد قانـونی مـورد استـناد و دلایـل و مدارک مربوط با لحاظ قانون رسیدگی به داوطلـبان ذیربـط ابـلاغ و مـتن صـورتجلـسه مـذکـور را پس از ثبت در سامانه، بـه فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه ارسال نمایند. تأیید صلاحیت نیز به داوطلبان ذیربط ابلاغ خواهد شد.
ماده۴۰ـ کلیه داوطلبانی که صلاحیتشان تأیید یا احراز نشده، در اجرای بند (ب)
ماده (۶۳) قانون میتوانند اعتراض خود را ظرف (۷۲) ساعت پس از ابلاغ مراتب
عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت، به شورای نگهبان به صورت مستقیم یا از طریق
هیئت نظارت استان اعلام نمایند. مدت زمان رسیدگی به شکایات داوطلبان در
شورای نگهبان (۳۰) روز می باشد.
تبصره ـ داوطلبانی که صلاحیت آنان در هیئت اجرایی تأیید شده است ولی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات بر اساس شرایط قانونی و مستند به دلایل و مدارک معتبر و با توجه به قانون رسیدگی، صلاحیت ایشان را تأیید یا احراز نکرده است، میتوانند با رعایت تبصره (۱) ماده (۶۴) قانون، علاوه بر اعتراض کتبی، به طور حضوری توضیحات و دفاعیات خود را به اعضای شورای نگهبان نیز ارایه نمایند.
ماده۴۱ـ ستاد انتخابات کشور موظف است پس از دریافت نظریه شورای نگهبان
درخصوص صلاحیت کلیه داوطلبان سراسر کشور، حداکثر ظرف مدت (۲۴) ساعت مراتب را حسب مورد به هر یک از مراکز حوزههای انتخابیه ذیربط ابلاغ نماید.
تبصره۱ـ چنانچه نظر شورای نگهبان مبنی بر عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلبانی باشد که صلاحیت ایشان در مراحل قبلی (در هیئت اجرایی و هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات) تأیید شده است، مراتب عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت با ذکر مواد قانونی مورد استناد و با توجه به قانون رسیدگی، از طریق هیئت نظارت استان بـه ستـاد انتخابات کشور اعـلام میگردد تا ستاد انتخابات کشور از طریق فرماندار مرکز حوزه انتخابیه، مراتب را به داوطلب ذیربط ابلاغ نماید.
تبصره۲ـ داوطلبان مشمول تبصره (۱) این ماده میتوانند حداکثر ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ مراتب عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت، از شورای نگهبان با ادای توضیحات و دفاعیات لازم با رعایت تبصره (۱) ماده (۶۴) قانون، از طریق هیئت نظارت استان درخواست رسیدگی مجدد نمایند.
تبصره۳ـ شورای نگهبان ظرف حداکثر (۷) روز از دریافت هر یک از درخواستهای رسیدگی مجدد به عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان، به درخواست رسیدگی و نتیجه را به ستاد انتخابات کشور اعلام مینماید.
ماده۴۲ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند پیرو ارسال نتایج از شورای نگهبان به ستاد انتخابات کشور، پیرامون موضوع بند (ج) ماده (۶۳) قانون ضمن ابلاغ نتایج اخذشده، حداکثر ظرف مدت (۲۴) ساعت آگهی اسامی نامزدهای تأییدشده توسط هیئت مـرکزی نـظارت و یـا شـورای نگهـبان را در سـراسر حـوزه انتخابیـه منتشر نمایند.
تبصره۱ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند بلافاصله پس از انتشار آگهی اسامی نامزدهای انتخاباتی، نسخهای از آن را در سامانه ثبت نمایند.
تبصره۲ـ در اجرای تبصره (۳) ذیل ماده (۲۳) قانون برای جلوگیری از تضییع حقوق داوطلبان نمایندگی، چنانچه به تشخیص هیئت اجرایی یا هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه، نامزدی در حـوزه انتـخابـیه بـرای عامه مردم ناشناخـته و گمـنام باشد ولی نام خانوادگی و یا نام و نام خانوادگی او مشابه نام خانوادگی و یا نام و نام خانوادگی یکی از داوطلبان سرشناس و معروف آن حوزه باشد، هیئتهای اجرایی و نظارت مربوطه موظفند با هماهنگی یکدیگر مشخصهای را برای وی تـعیین و مـراتب را بـرای قید در تـبلیغات انتخـابـاتی بـه داوطلـب مزبور و درج در آگهـی انتشار اسـامی نامزدها به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام نمایند.
تبصره۳ـ چنانچه داوطلب به غیر از «نام و نام خانوادگی مندرج در شناسنامه» به نام دیگری نـیز مـشهور بـاشد کـه آن را در پـرسشـنامـه اعلام داوطلـبی قید کرده است و مورد تأیید هیئت اجرایی نیز باشد، فرماندار مرکز حوزه انتخابیه موظف است یک نام دیگر از داوطلب را نیز به عنوان اشتهار در آگهی اسامی نامزدها قید نماید. ملاک احتساب رأی به هر یک از نامزدها، نام خانوادگی یا اشتهار آنان که در آگهی اسامی نامزدها آمده است، میباشد و در صورت تشابه اسمی، تبصره (۳) ذیل ماده (۲۳) قانون اجرا خواهد شد.
ماده۴۳ـ فرمانداران تهران و اصفهان موظفند پس از دریافت نظریه شورای نگهبان
درخصوص صلاحیت داوطلبان اقلیتهای دینی از وزارت کـشور، ضـمن ابـلاغ نظر
شورای نگهبان درخصوص عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت به داوطلبان ذیربط حداکثر ظرف مدت (۲۴) ساعت آگهی اسامی کلیه نامزدهای انتخاباتی اقلیتهای دینی تأییدشده توسط هیئت مرکزی نظارت و یا شورای نگهبان را به تفکیک هر یک از اقلیتهای دینی در مرکز حوزه انتخابیه منتشر نمایند و سپس بـه منظور جلوگیری از وقفه در انتشار آگهی در حوزههای فرعی، اسامی نامزدهای انتخابات را از طریق سامانه به فرمانداریها و
بخشداریهای حوزههای فرعی انتخابات اقلیتهای دینی اعلام کنند تا فرمانداران و بخشداران مذکور رأساً و به طور جداگانه برای هر یک از اقلیتهای دینی، نسبت به چاپ و انتشار آگهی اقدام نمایند.
ماده۴۴ـ هریک از داوطلبان نمایندگی مجلس میتواند در هر مرحله از فرایند انتخابات و تا حداکثر (۷۲ ساعت) قبل از ساعت شروع اخذ رأی از طریق سامانه الکترونیکی وزارت کشور انصراف خود را ثبت نماید. ستاد انتخابات کشور موظف است مراتب انصراف داوطلب را سریعاً به هیئت مرکزی نـظارت و فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام دارد.
تبصره ـ عدول از انصراف پذیرفته نیست و نام داوطلب از آگهی اسامی نامزدها حذف میگردد.
ماده۴۵ـ از زمان ثبت نام داوطلبان تا هنگام شروع تبلیغات رسمی، انجام هرگونه فعالیت تبلیغاتی تحت عنوان نامزد نمایندگی مجلس ممنوع میباشد.
ماده۴۶ـ چنانچه نامزدهای انتخاباتی بخواهند درآثار تبلیغاتی خود از اعلام نظر، نام، تصویر یا نماد شخصیتها، مقامات، اشخاص حقیقی و حقوقی (به استثنای مقامات مشمول ماده (۷۵) قانون)، احزاب و گروهها در تأیید خود استفاده کنند، لازم است اعلام رضایت کتبی و امضاشده ایشان تسلیم هیئت استانی بررسی تبلیغات شده باشد.
تبصره۱ـ اعلام نظر شخصیتها به شرطی مجاز است که بدون ذکر عنوان و مسئولیت آنها باشد.
تبصره۲ـ استفاده از نظر یا تصویر مدیران و مقامات موضوع ماده (۷۵) قانون که قبلاً جنبه عمومی پیدا کرده است بلامانع میباشد. تشخیص این امر بر عهده هیئت استانی بررسی تبلیغات میباشد.
ماده۴۷ـ پس از اعلام رسمی حمایت گروهها و مجامع و اقشار مختلف به نامزد مورد نظر، وی میتواند حمایت آنان را در آثار تبلیغاتی مجاز خود درج و منتشر نماید.
ماده۴۸ـ نصب هرگونه تابلو که نشاندهنده مکان ستاد تبلیغات انتخاباتی نامزدها باشد، بلامانع است.
تبصره ـ نامزدها میتوانند همزمان ستاد تبلیغات بانوان به صورت متناظر تشکیل دهند. مکان این ستاد میتواند در داخل یا خارج از ساختمان ستاد اصلی و فرعی باشد.
ماده۴۹ـ کلیه آثار تبلیغاتی نامزدها و طرفداران آنها اعم از کاغذی، پارچهای، مقوایی، فلزی یا هر جنس دیگر حداکثر در اندازه (۷۰ *۱۰۰) سانتیمتر مجاز میباشد.
ماده۵۰ ـ نصب هرگونه آثار تبلیغاتی به صورت شعار نوشته (پلاکارد) توسط اقشار، گروهها، احزاب و جمعیتها به شرطی مجاز است که فقط در جهت تبلیغات عمومی و ترویجی مشارکت در انتخابات و تشویق و ترغیب شرکت مردم در انتخابات باشد و ذکری از اسامی نامزد یا نامزدهای خاصی نداشته باشد.
ماده۵۱ ـ نامزدهای انتخاباتی میتوانند با استفاده از آثار تبلیغاتی مجاز به صورت مشترک نیز تبلیغات انتخاباتی داشته باشند.
ماده۵۲ ـ نامزدها میتوانند در محل ستاد تبلیغاتی خود در صورت تأیید هیئت استانی بررسی تبلیغات و دیگر محلهای تأییدشده توسط این هیئت سخنرانی عمومی و تجمع قانونی داشته باشند.
تبصره ـ نصب و استفاده از بلندگو صرفاً در محل ستاد تبلیغاتی نامزدها و محل سخنرانی ایشان مجاز است. استفاده از بلندگو در خارج از محیط سخنرانی و ستاد تبلیغاتی ممنوع میباشد .
ماده۵۳ ـ هر نامزد انتخاباتی میتواند یک ستاد تبلیغاتی به صورت تارنمای مجازی داشته باشد. نامزدها باید ضمن رعایت مفاد دستورالعمل فعالیتهای تبلیغی انتخابات در فضای مجازی، نشانی و مشخصات درگاه و مسئول آن را به هیئت استانی بررسی تبلیغات و فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام نموده و پیوند (لینک) آن را در سامانه معرفیشده توسط ستاد انتخابات کشور ثبت نمایند.
تبصره۱ـ آدرس سایر پیامرسانهای مجاز و برنامکهای قانونی باید در درگاه
معرفیشده توسط نامزد ثبت گردد.
تبصره۲ـ مسئولیت بررسی و تأیید تارنما، پیامرسانها و برنامکهای معرفیشده از سوی نامزدها، با هیئت استانی بررسی تبلیغات است و این هیئت موظف است ایرادات را در اسرع وقت به اطلاع نامزد برساند.
ماده۵۴ ـ در اجرای ماده (۷۸) قانون، الزامات تبلیغات باید توسط نامزد به مسئولان ستاد تبلیغات اعلام شود. در صورت ارتکاب جرائم انتخاباتی در ستادها علاوه بر مجازات مرتکب، نامزد نیز برای جرائم انتخاباتی ارتکابی در ستاد اصلی و مجازی و همچنین مسئول ستاد برای جرائم خاص انتخاباتی ارتکابی در ستادهای فرعی و درگاههای دیگر، به مجازات درجه هفت موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند.
ماده۵۵ ـ صرفاً احزاب و جبهههای دارای مجوز از کمیسیون موضوع ماده (۱۰) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی مصوب ۱۳۹۴، پس از تأیید صلاحیت داوطلبان، میتوانند با رعایت شرایط زیر و ماده (۸) قانون، فهرست انتخاباتی ارائه نمایند:
۱ـ دبیرکل یا مقامات مسئول احزاب و جبههها موظفند قبل از ارائه فهرست انتخاباتی، موافقت کتبی نامزد را اخذ و طی معرفینامهای رسمی با مهر و امضای دبیرکل حزب یا جبهه به ستاد انتخابات کشور یا فرمانداریها ارائه نمایند.
۲ـ فهرستهای انتخاباتی هر حوزه انتخابیه باید مجزا باشد و پیش از انتشار به منظور تأیید باید به صورت رسمی و مکتوب توسط دبیرکل کشوری یا نماینده قانونی ایشان جهت تأیید در اختیار ستاد انتخابات کشور و در استان توسط دبیرکل احزاب استانی یا نماینده قانونی ایشان در اختیار فرمانداریها قرار گیرد.
۳ـ عنوان انتخاباتی باید بر اساس عنوان احزاب و جبهههای ارائهکننده فهرست باشد و انتخاب عنوان متفاوت مستلزم درخواست و تأیید کتبی کمیسیون موضوع ماده (۱۰) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی میباشد.
۴ـ شعارهای انتخاباتی درجشده در فهرستهای انتخاباتی احزاب و جبهههای سیاسی در هر حوزه انتخابیه میتواند متفاوت با حوزه های دیگر باشد.
ماده۵۶ ـ اعلام رسانهای انصراف نامزدها پس از طی مراحل مذکور در ماده (۵۶) قانون و تأیید هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه مجاز است.
ماده۵۷ ـ استانداران موظفند بر اساس ماده (۸۱) قانون، (۷) روز پس از پایان ثبت نام از داوطلبان، با دستور وزیر کشور، هیئت استانی بررسی تبلیغات انتخاباتی را به ریاست خود زیر نظر هیئت اجرایی مرکزی و به ترتیب ذکرشده در ماده فوقالذکر و بندها و تبصرههای ذیل آن تشکیل دهند.
تبصره۱ـ استانداران مکلفند ضمن دعوت مکتوب و رسمی از اعضای ذکرشده در ماده (۸۱) قانون، از نماینده هیئت نظارت استان نیز جهت شرکت در جلسات دعوت به عمل آورند. حضور نماینده هیئت نظارت استان بدون حق رأی است و به منظور نظارت بر عملکرد و رعایت قوانین تبلیغات انتخابات در هیئت استانی بررسی تبلیغات میباشد. عدم حضور نماینده هیئت نظارت استان مانع ادامه کار و تشکیل جلسات هیئت مذکور نمیباشد.
تبصره۲ـ جلسات هیئت استانی بررسی تبلیغات با حضور حداقل (۵) نفر از اعضای دارای حق رأی رسمیت مییابد و تصمیمات آن با رأی حداقل (۴) نفر معتبر است.
ماده۵۸ ـ هر نامزد میتواند یک ستاد اصلی در حوزه انتخابیه داشته باشد. همچنین در هر شهر یا روستا یا منطقه شهرداری حوزه انتخابیه میتواند فقط یک ستاد انتخابات به عنوان ستاد فرعی داشته باشد.
ماده۵۹ ـ نـامزدهای نمایندگی موظفند مسئولین ستادهای تبلیغات و طرفداران خود را بـه نحو مقتضی نسبت به مفاد ماده (۸۲) قانون و تبصرههای آن توجیه نموده و نسبت به رعایت مرّ قانون تأکید نمایند.
ماده۶۰ ـ فرمانداریها و بخشداریها مکلفند با استفاده از امکانات محلی، مکانهای مناسبی را برای الصاق و یا ارائه آثار تبلیغاتی نامزدها تعیین کنند.
تبصره ـ نصب تبلیغات صرفاً در مکانهای مشخصشده توسط فرمانداریها و
بخشداریها (اعم از امکانات دستگاههای اجرایی، شهرداریها و دهیاریها) مجاز است و هیئت استانی بررسی تبلیغات ناظر بر این مسأله است.
ماده۶۱ ـ کلیه نهادها و دستگاههای اجرایی از جمله سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و شهرداریها و دهیاریهای سراسر کشور مکلفند یک ماه قبل از شروع دوره مجاز فعالیت تبلیغات انتخاباتی نامزدها (موضوع ماده (۷۰) قانون)، فهرست و مشخصات کامل امکانات و تسهیلات و برنامه زمانبندی ارائه آنها و همچنین هزینه استفاده از آنها را نزد هیئت استانی بررسی تبلیغات مربوط ارسال نمایند.
تبصره۱ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و زیرمجموعههای استانی و شهرستانی آن میتوانند بستر استفاده نامزدها از شبکههای رادیویی، تلویزیونی و مجازی متعلق به خود را در قالبهای مختلف اعم از زیرنویس، برنامههای تلویزیونی، برنامههای رادیویی، رادیو نما، بسترهای مجازی و غیره، با رعایت اصل برابری فرصت تبلیغاتی و عدالت انتخاباتی فراهم نمایند و برنامه زمانبندی آن را در اختیار هیئت استانی بررسی تبلیغات قرار دهند.
تبصره۲ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است حداقل یک ماه پیش از آغاز تبلیغات انتخاباتی، ضوابط فنی و محتوایی تولید و پخش آثار و تبلیغات انتخاباتی با استفاده از آن سازمان را از طریق هیئت استانی بررسی تبلیغات در اختیار نامزدها و مراجع ذیربط قرار دهد. ضوابط فنی و محتوایی باید به تأیید هیئت اجرایی مرکزی برسد. نظارت بر حسن اجرای ضوابط قانونی مربوط بر عهده سازمان یادشده است.
تبصره۳ـ شهرداریها و دهیاریهای سراسر کشور (در صورت امکان) مکلفند نسبت به ارائه امکانات خود شامل سالنهای سینما، تئاتر، پردیسها، فرهنگسراها و نظایر آن و همچنین جایگاههای نصب اقلام تبلیغاتی نامزدها با رعایت مساوات و عدالت انتخاباتی زیرنظر هیئت استانی بررسی تبلیغات از طریق هیئتهای اجرایی شهرستان اقدام کنند.
تبصره۴ـ استفاده از امکانات و تسهیلات از سوی نامزدها منوط به امکان رعایت برابری و عدالت انتخاباتی در بهرهبرداری از این موارد به تشخیص هیئت استانی بررسی تبلیغات میباشد.
تبصره۵ ـ استفاده از امکانات و تسهیلات با لحاظ مقررات طبقهبندی امنیتی در موارد مرتبط نظیر استفاده از درگاهها و سکوهای فضای مجازی دستگاهها، انجام خواهد شد.
ماده۶۲ ـ هیئتهای استانی بررسی تبلیغات مکلفند حداقل سه هفته قبل از آغاز دوره مجاز فعالیت تبلیغات انتخاباتی با رعایت اصل برابری فرصت تبلیغاتی و عدالت انتخاباتی، فهرست نهایی امکانات و تسهیلات به همراه برنامه زمانبندی، هزینه استفاده از آنها و نحوه مراجعه نامزدها به تفکیک هر حوزه انتخابیه را تهیه کرده و آن را به فرمانداریهای حوزههای انتخابیه اعلام نمایند تا مطابق ترتیبات ماده (۶۳) این آییننامه تا دو هفته قبل از شروع تبلیغات به اطلاع نامزدها برسد.
ماده۶۳ ـ فرمانداران و بخشداران حوزههای انتخابیه تا دو هفته قبل از آغاز فرآیند تبلیغات انتخاباتی، با دعوت از هیئت نظارت مربوط، نامزدها یا نمایندگان قانونی یا رؤسای ستاد انتخاباتی آنها، امکانات مجاز تبلیغی نهادها و دستگاههای اجرایی و برنامه زمانبندی استفاده از آنها را ارائه و معرفی میکنند.
ماده۶۴ ـ نهادها و دستگاههای اجرایی پس از دریافت فهرست نهایی امکانات، تسهیلات و برنامه زمانبندی، مکلفند در دوره مجاز فعالیت تبلیغات انتخاباتی برابر برنامه زمانبندی، امکانات و تسهیلات مزبور را در اختیار نامزدهای انتخاباتی قرار دهند. در صورت استنکاف، مراتب به صورت مستند به هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری مربوط اعلام میشود.
تبصره۱ـ در صورت درخواست دریافت هزینه از سوی نهاد و دستگاه ارائهکننده امکانات و خدمات، تعیین و اعلام میزان هزینههای تمامشده خدمات از سوی نهاد و دستگاه و همچنین زمان استفاده از امکانات مذکور صرفاً بر عهده هیئت استانی بررسی تبلیغات است و نهادها و دستگاههای اجرایی و نامزدها مکلف به رعایت آن هستند.
تبصره۲ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران میتواند در چهارچوب امکانات در حوزه زیرساختهای تولید این سازمان (از قبیل تجهیزات تصویربرداری، صدابرداری و استودیو)، به صورت مساوی به همه نامزدها در تولید محتوا کمک کند. این امر با نظارت و مطابق با برنامه زمانبندی هیئت استانی بررسی تبلیغات انجام میشود.
ماده۶۵ ـ هیئت اجرایی مرکزی انتخابات و هیئت استانی بررسی تبلیغات، مسئول نظارت بر حسن اجرای مفاد ماده (۷۴) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و احکام مربوط به اجرای ماده مذکور در این آییننامه، به ترتیب در سطوح ملی و استانی میباشند.
تبصره۱ـ مسئولیت اجرای احکام یادشده برعهده بالاترین مقام هر نهاد و دستگاه اجرایی در استان است. عدم همکاری نهادها و دستگاههای اجرایی مشمول، با نامزدهای انتخابات و عدم رعایت برنامه زمانبندی توسط آن نهادها و دستگاهها، تخلف محسوب شده و در این صورت نامزدها میتوانند شکایت خود را به هیئت استانی بررسی تبلیغات اعلام کنند. هیئت استانی بررسی تبلیغات موظف است ظرف (۲۴) ساعت از زمان دریافت شکایت به آن رسیدگی و نتیجه را به نامزد و نهاد و دستگاه اجرایی مورد نظر اعلام کند.
تبصره۲ـ نامزدهای انتخابات در صورت اعتراض به عملکرد هیئت استانی بررسی تبلیغات می توانند شکایت خود را به هیئت اجرایی مرکزی انتخابات اعلام کنند. این هیئت مکلف است ظرف (۲۴) ساعت به آن شکایت رسیدگی و نتیجه را جهت اقدامات بعدی به هیئت استانی بررسی تبلیغات و نامزد اعلام کند.
تبصره۳ـ تخطی از شرایط و موارد مجاز استفاده از امکانات و تسهیلات نهادها و دستگاههای اجرایی جرم محسوب شده و مرتکب (اعم از کارکنان، نامزدها و یا هر شخص دیگری) به مجازات جرم سوءاستفاده از اموال و امکانات دولتی محکوم میشود.
ماده۶۶ ـ فرمانداران و بخشداران موظفند از طریق فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا)، شهرداری، دهیاری و سایر مراجع محلی نسبت به امحای آثار تبلیغاتی که در محلهای ممنوع نصب شدهاند، اقدام نمایند.
ماده۶۷ ـ بلافاصله پس از انتخاب معتمدان اصلی و علیالبدل و تشکیل هیئت اجرایی، هیئتهای اجرایی حوزههای فرعی موظفند در اجرای ماده (۴۴) قانون به منظور تعیین تعداد و محـل استـقرار شعب اخذ رأی تشکیل جلسه داده و مراتب را صورتجلسه نمایند. فرماندار یا بخشدار حـوزه فـرعی پس از ثبت اطلاعات و موقعیت جغرافیایی شعب در سامانه، صورتجلسه یادشده را به فـرماندار مـرکـز حوزه انتخابیه ارسال میدارد.
هیئتهای اجرایی میبایست حتیالمقدور مکانهایی را که دارای پوشش مخابراتی است به عنوان مکان شعبه انتخاب نمایند.
ماده۶۸ ـ هیئتهای اجرایی فرعی به استناد ماده (۵۲) قانون میتوانند برای مناطق صعبالعبور، کوهستانی و مسافتهای دور و نقاطی که تأسیس شعب ثابت اخذ رأی مقدور نیست، با اطلاع هیئت نظارت و تصویب هیئت اجرایی مرکز حوزه، شعب اخذ رأی سیار در نظر بگیرند.
تبصره۱ـ هیئت اجرایی مربوط، به جز شرایطی نظیر بحران، اضطرار و موارد امنیتی
(به تشخیص هیئتهای اجرایی و نظارت مربوطه)، باید مسیر تردد شعب اخذ رأی سیار (اعم از بیمارستانها، پادگانها، روستاها و …) را تعیین نماید و اعضای شعب، حق خروج از مسیر تعیینشده را ندارند.
تبصره۲ـ مسیر حرکت شعب اخذ رأی در صورتجلسه نتایج آرای شعبه در پایان اخذ رأی توسط نماینده هیئت نظارت قید و تأیید میگردد.
تبصره۳ـ شعب اخذ رأی سیار جهت شمارش و تنظیم صورتجلسه آرای صندوق پس از انقضای مهلت اخذ رأی باید به محل فرمانداری یا بخشداری (حسب مورد) یا مکانی که از قبل توسط فرمانداری یا بخشداری تعیین گردیده است، مراجعه نمایند.
ماده۶۹ ـ هیئتهای اجرایی مراکز حوزههای انتخابیه موظفند پس از دریافت صورتجلسات تعیین شعب اخـذ رأی حـوزههای فـرعی ضمن بررسی و تصویـب آنها، شعب اخذ رأی مرکز حوزه انتخابیه را نیز تعیین و مراتب را صورتجلسه و در سامانه ثبت نمایند.
تبصره۱ـ استقرار شعب اخذ رأی در محل ابنیه تاریخی، ممنوع میباشد.
تبصره۲ـ تعیین تعداد و محل استقرار شعب اخذ رأی مرحله دوم انتخابات، به تشخیص هیئت اجرایی و نظارت مربوط میباشد.
ماده۷۰ـ فرمانداران مراکـز حـوزههای انتخابیه به محض تنظیم صورتجلسه تعیین شعب اخذ رأی از سوی هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه، نسبت به انتشار آگهی انتخابات به ترتیبی اقدام مینمایند که موعد مقرر در ماده (۴۶) قانون دقیقاً رعایت شده و (۹) روز قبل از روز اخذ رأی، آگهی انتخابات در سراسر حوزه انتخابیه منتشر شده باشد.
تـبصره ـ فرمانداران تهران و اصفهان به عنوان فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی میتوانند وظیـفه انـتشار آگهی انـتخابات را به فرمانداران و بخشداران حوزههای فرعی اقلیتهای دینی محول نمایند.
ماده۷۱ـ فرمانداران و بخشداران برای الصاق آگهی انتخابـات در معابر عمومی و گذرگاهها در سراسر حوزه انتخابیه با استفاده از امکانات فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا)، شهرداریها و دهیاریها و سایر منابع محلی اقدام خواهند نمود.
تبصره ـ فرمانداران و بخشداران جهت اطلاعرسانی آگهی انتخابات در فضای مجازی میتوانند از امکانات دستگاههای مذکور در ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری استفاده نمایند.
ماده۷۲ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند در اجرای ماده (۴۷) قـانـون نسـخـهای از آگهیهای منتشرشـده را از طریق سامانه بـه سـتاد انتـخابـات کشور ارسـال دارنـد. ستاد انتخابات کـشور یک نسخه از این آگهیها را به هـیئت مـرکزی نظارت بر انتخابات ارسال میکند.
ماده۷۳ـ هیئتهای اجرایی مراکز حوزههای انتخابیه و حوزههای فرعی موظفند در اجرای ماده (۴۸) قانون با مدنظر قرار دادن شرایط مندرج در ماده (۴۱) قانون نسبت به تنظیم صورتجلسه تعیین (۳) تا (۵) نفر عضو برای هر شعبه اخذ رأی و در شعب پرتراکم (۷) تا (۹) نفر اقدام و مشخصات ایشان را در سامانه ثبت نمایند. در تهران میتوان حداکثر تا (۱۱) نفر را به عنوان عضو شعبه تعیین کرد.
ماده۷۴ـ فرمانداران و بخشداران موظفند با توجه به صورتجلسه هیئت اجرایی مبنی بر تعیین اعضای شعب اخذ رأی نسبت به صـدور ابلاغ آنان اقدام و از ایشان یا نماینده فرماندار برای تحویل گرفتن صندوق و ملزومات شعب اخذ رأی و تجهیزات الکترونیکی دعوت به عمل آورده و مراتب را صورتجلسه نمایند.
ماده۷۵ـ فرمانداران و بخشداران پس از دعوت و حضور اعضای شعب اخذ رأی در جلسه توجیهی، ضمن ارائه آموزشهای لازم نسبت به فرایند برگزاری انتخابات در شعبه، ترتیبی اتخاذ خواهند نمود که یک روز قبل از روز اخذ رأی، اعضای شعب اخذ رأی در محل شعب حاضر و بـا انتـخاب هـیئت ریـیسـه، مـحل شـعـبه را آمـاده برای اخذ رأی نمایند.
ماده۷۶ـ فرمانداران و بخشداران موظفند با اطلاع هیئت نظارت به گونهای برنامهریزی نمایند که در مناطق دورافتاده و صعبالعبور حتیالامکان یک روز قبل از روز اخذ رأی، تعرفه و برگهای رأی و مهر انتخابات و سایر وسایل و لوازم انتخاباتی و تجهیزات الکترونیکی در اختیار اعضای شعبه قرار گیرد. تحویل موارد فوق به اعضای شعب اخذ رأی در شهرها باید در همان روز اخذ رأی و چند ساعت قبل از آغاز رأیگیری انجام شود.
ماده۷۷ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند در اجرای ماده (۴۹) قانون نسبت به تعیین و صدور حکم نماینده خود اقدام و مشخصات آنان را در سامانه ثبت نمایند.
تبصره۱ـ فرماندار مرکز حوزه انتخابیه میتواند اختیار تعیین نماینده را به فرماندار یا بخشدار حوزههای فرعی تفویض نماید.
تبصره۲ـ فرمانداران و بخشداران موظفند حداقل (۵) روز قبل از روز اخذ رأی، وظایف نمایندگان را به نحو مقتضی به نامبردگان یادآوری کنند و آموزشهای لازم را به آنان بدهند.
تبصره۳ـ فـرمانداران و بخشداران برای تعیین نماینده خود در شعب اخذ رأی،
حتیالامکان از کارمندان فرمانداری یا بخشداری و یا سایر ادارات دولتی استفاده
خواهند کرد.
تبصره۴ـ پس از تعیین و معرفی کتبی ناظر یا ناظران برای هر یک از شعب اخذ رأی حوزه انتخابیه از طرف هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه، فرمانداران و بخشداران نسبت به اعزام آنان به محل شعبه اخذ رأی اقدام مینمایند.
ماده۷۸ـ فـرمـانـداران و بخـشداران مـوظفنـد بـرای حفاظت شعب اخذ رأی با همکاری فرماندهی انتظامی (فراجا)، به تعداد لازم از مأموران انتخاب و ضمن صدور ابلاغ نامبردگان، آنان را در معیت اعضای شعبه و نماینده فرماندار یا بخشدار به محل اعزام نمایند.
تبصره ـ فرماندهی انتظامی (فراجا) میتواند در صورت نیاز با تصویب شورای تأمین
ذیربط از نیروهای نظامی نیز برای حفاظت از شعب اخذ رأی استفاده نماید.
ماده۷۹ـ نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی با لحاظ ماده (۶۸) قانون،
میتوانند نماینده یا نمایندگان خود را جهت حضور در شعب اخذ رأی با ارائه فهرست مشخصات سجلی و یک قطعه عکس (۴*۳) به هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه معرفی نمایند. هیئتهای مزبور موظفند ضمن صدور کارت ورود به شعبه برای نمایندگان نامزدها، لیست اسامی آنان را حداکثر تا (۲۴) ساعت قبل از اخذ رأی به هیئتهای اجرایی مربوطه ارسال نمایند.
تبصره۱ـ نماینده نامزد در شعبه اخذ رأی حداقل پنج روز قبل از شروع اخذ رأی باید معرفی گردد.
تبصره۲ـ تأمین نیازهای نماینده نامزد در روز اخذ رأی بر عهدهی نامزد مربوط است.
تبصره۳ـ کارت نمایندگان نامزدها حداکثر (۲۴) ساعت قبل از اخذ رأی باید تحویل نامزد یا نماینده قانونی وی گردد.
ماده۸۰ ـ نمایندگان نامزدها میتوانند مستند به تبصره (۲) ماده (۶۸) قانون، بدون دخالت در انجام وظایف سایر مسئولان شعبه، قبل از مهروموم (پلمب) صندوق تا پایان زمان اخذ رأی، شمارش آراء و تنظیم صورتجلسه در شعبه حضور داشته باشند.
تبصره ـ نمایندگان نامزدها در صورت مشاهده تخلف شخصاً یا از طریق نامزد مربوط باید مراتب را به صورت کتبی به نماینده فرماندار یا بخشدار و یا ناظر شعبه و یا هیئتهای اجرایی و نظارت اعلام نمایند.
ماده۸۱ ـ پیش از شروع برنامه اخذ رأی و قراِئت آراء، اقدامات زیر انجام میپذیرد:
۱ـ هر گونه نماد، آگهی و آثار تبلیغاتی باید قبل از شروع اخذ رأی، از محل شعبه ثبت نام و اخذ رأی و محیط پیرامون آن امحاء گردد و در طول ساعات رأیگیری نیز این موارد در محل یا پیرامون شعبه نصب نشود. مسئولیت این امر برعهده رییس شعبه با همکاری اعضای شعبه و عوامل انتظامی شعبه است. سپس اسامی هیئت رییسه، ناظران، نماینده فرماندار، بازرس وزارت کشور (در صورت حضور) در صدر کاربرگ (فرم) صورتجلسه نتیجه اخذ رأی شعبه ثبت میشود و حاضران آن را امضا میکنند. مشخصات افراد مذکور در سامانه نیز تکمیل میشود.
۲ـ آگهی اسامی نامزدها بررسی شده و در صورت لزوم ، تغییرات احتمالی با هماهنگی رؤسای هیئتهای اجرایی و نظارت مربوط، در صورتجلسه و سامانه ثبت میشود.
۳ـ صندوق اخذ رأی، باید در حضور نماینده هیئت نظارت و نماینده فرماندار یا بـخشـدار و بـازرس وزارت کـشور (در صورت حضور) باز شود و پس از حصول اطمینان از
خالی بودن صندوق، آن را با بستهای انتخاباتی مخصوص اجرایی و نظارت (با همکاری ناظران) در محلهای مشخص مهروموم (پلمب) نموده و نماینده هیئت نظارت موضوع را در صورتجلسه گواهی نماید.
تبصره۱ـ در صورت برگزاری انتخابات الکترونیکی، اعضای شعب اخذ رأی مراحل زیر را به ترتیب انجام میدهند:
۱ـ راهاندازی دستگاه احراز هویت و صندوق اخذ رأی الکترونیکی از سوی مجری و ناظر شعبه.
۲ـ بازبینی (کنترل) اطلاعات اعضای شعب و ثبت و ویرایش اطلاعات (در صورت نیاز) در دستگاه احراز هویت.
۳ـ ثبت شماره بستهای انتخاباتی مهروموم (پلمب) جهت تنظیم صورتجلسه در دستگاه احراز هویت.
۴ـ تنظیم مرحله اول صورتجلسه شروع اخذ رأی و امضای الکترونیکی آن توسط نماینده فرماندار و نماینده هیئت نظارت.
۵ ـ حذف و اضافه نمودن نامزدها با رعایت گام دوم.
۶ ـ مهروموم (پلمب) دستگاه احراز هویت و صندوق اخذ رأی الکترونیکی از سوی مجری و ناظر شعبه.
۷ـ راهاندازی صندوق اخذ رأی الکترونیکی.
تبصره۲ـ بر اساس تبصره (۸) ماده (۱۰) قانون، در انتخابات الکترونیکی، مجریان و ناظران برای تأیید ارسال دادهها اعم از صورتجلسات، مکاتبات و سایر موارد مشابه ملزم به استفاده از امضای الکترونیکی میباشند.
تبصره۳ـ فرآیند ثبت مشخصات رأیدهندگان در شعب اخذ رأی و احراز هویت آنان در کلیه حوزههای انتخابیه سراسر کشور الکترونیکی خواهد بود.
ماده۸۲ ـ برنامه اخذ رأی و قرائت آراء در شش مرحله به شرح زیر انجام میپذیرد:
۱ـ مرحله مراجعه رأیدهندگان.
۲ـ مرحله بازبینی (کنترل).
۳ـ مرحله ثبت نام (ثبت مشخصات رأیدهنده)؛
۴ـ مرحله اخذ رأی.
۵ ـ مرحله قرائت و شمارش آراء.
۶ ـ مرحله تنظیم و تکمیل صورتجلسه.
ماده۸۳ ـ برای انجام مرحله اول (مراجعه رأیدهندگان)، حتیالامکان محل اخذ رأی در محوطه و مکانی استقرار مییابد که دارای یک درب برای ورود و یک درب برای خروج رأیدهندگان باشد.
ماده۸۴ ـ برای انجام مرحله دوم بازبینی (کنترل)، نمـاینـده فرماندار یا بخشدار یا رئیس شعبه یا هر یک از منشیهای شعبه اخذ رأی با اخذ شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه رانندگی یا کارت نظام وظیفه مراجعهکننده، موارد زیر را مورد توجه
قرار میدهند:
۱ـ در حوزههای انتخابیهای که انتخابات به صورت کاملاً برون خط (آفلاین) برگزار
میگردد شناسنامه به مهر انتخابات جاری مجلس شورای اسلامی ممهور نشده باشد.
۲ـ احراز هویت به نحوی که شناسنامه، کارت ملی،گذرنامه، گواهینامه رانندگی یا کارت نظام وظیفه ارائهشده، متـعلق بـه شخـص مـراجعـهکننـده بوده و صاحب آن در روز اخذ رأی (۱۸) سال تمام داشته باشد.
۳ـ بر اساس تبصره (۴) ماده (۱۱) قانون، ملاک اخذ رأی از رأیدهندگان، احراز عدم ثبت شماره ملی رأیدهنده در دستگاه احراز هویت است.
ماده۸۵ ـ نحوه اجرای مرحله سوم (ثبت مشخصات رأیدهنده) به شرح زیر است:
۱ـ شیوه دستی: پس از انجام بازبینی (کنترل) و حصول اطمینان از اینکه شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه رانندگی یا کارت نظام وظیفه متعلق به مراجعهکننده است، نسبت به استعلام از سامانه (دریافت شناسه (کد) استعلام) و تطبیق مشخصات و اطلاعات رأیدهنده با مندرجات مدرک شناسایی وی اقدام و یک نفر از منشیها بر اساس مندرجات مدرک هویتی، مشخصات و اطلاعات رأیدهنده و شناسه (کد) استعلام از سامانه را روی برگ تعرفه ثبت نموده و آن را بـا قید تـاریخ، با مهر انتخابات مجلس شورای اسلامی ممهور و امضا مینماید.
۲ـ شیوه الکترونیکی: پس از انجام بازبینی (کنترل) و حصول اطمینان از اینکه شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه رانندگی یا کارت نظام وظیفه متعلق به مراجعهکننده است، نسبت به استعلام از سامانه (دریافت شناسه (کد) استعلام) و تطبیق مشخصات و اطلاعات رأیدهنده با مندرجات مدرک شناسایی وی اقدام و پس از صدور امضای الکترونیکی نماینده فرماندار و نماینده هیئت نظارت، کارتِ مجوز الکترونیکی رأی صادر و تحویل رأیدهنده میگردد.
ماده۸۶ ـ نحوه اجرای مرحله چهارم (اخذ رأی) به شرح زیر است:
۱ـ نماینده فرماندار یا بخشدار و اعضای شعب اخذ رأی باید ترتیبی اتخاذ نمایند که
رأی دادن و انتخاب نامزد یا نامزدها مخفی و به صورت کاملاً آزاد و بدون اعمال نفوذ شخص دیگری انجام گیرد و هیچ یـک از اعـضای شعب و نماینده فرماندار یا بخشدار و مأموران انتظامی و نماینده هیئت نظارت و اصولاً کلیه افرادی که به نحوی از انحا در شعبه وظیفهای به عهده دارند، حق نوشتن برگ رأی یا علامتزدن در مقابل نام نامزد یا نامزدها برای اشخاص را ندارند. در صورتی که برای نوشتن یا علامت زدن در مقابل نام نامزد یا نامزدهای مورد نظر بر روی برگ رأی نیاز به فرد دیگری باشد، رأی دهنده باید از وجود افراد خارج از شعبه که مورد اعتماد وی هستند استفاده نماید و اعضای شعبه نیز کنترل نمایند تا عمل خلاف قانون انجام نگیرد.
۲ـ نماینده هیئت نظارت در صورت مشاهده تخلف یا اعمال نفوذ موظف است مراتب را به اعضای شعبه و نماینده فرماندار یا بخشدار تذکر دهد و آنان ضمن بررسی موضوع باید فرد یا افراد خاطی را توسط مأموران انتظامی حاضر در شعبه، جلب و مراتب را صورتجلسه نمایند و همراه خاطی تحویل مقامات قضایی دهند.
۳ـ نمایندهی فرماندار یا بخشدار و یا رئیس شعبه اخذ رأی مراقبت خواهند نمود هیچ فرد مسلحی وارد شعبه اخذ رأی نشود. کنترل این امر تـوسط مأموران فرماندهی
نیروی انتظامی (فراجا) در جلوی درب ورودی شعبه انجام میگیرد.
۴ـ به استناد تبصره (۵) ماده (۶۸) قانون، به جز اعضای هیئتهای اجرایی و شعب اخذ رأی و اعضای هیئتهای نظارت و بازرسان و ناظران شورای نگهبان، نمایندگان فرماندار و بخشدار، بازرسان وزارت کشور و نمایندگان نامزدها، حضور دیگر افراد در شعب اخذ رأی ممـنوع و جـرم اسـت و بـه جـز مسـئولان یادشده، افراد دیگر فقط میتوانند به عنوان رأیدهنده در محل شعبه حضور یابند و میبایست بلافاصله پس از دادن رأی، محل شعبه را ترک نمایند. رئیس شعبه یا نماینده فرماندار یا بخشدار با همکاری مـأمـوران انتظامی موظفند از حضور افراد غیرمسئول در محل شعبه جلوگیری به عمل آورند.
تبصره ـ در صورت تأیید رئیس شعبه و نماینده هیئت نظارت یک نفر کارشناس فنی میتواند به منظور رفع اشکالات فنی در شعبه حضور داشته باشد.
۵ ـ پس از پایان ساعت رأیگیری (اعلامی توسط وزیر کشور)، تمام افرادی که جهت دادن رأی، در محل شعبه اخذ رأی حضور دارند، به داخل شعبه هدایت شده و درب شعبه توسط عوامل انتظامی شعبه بسته میگردد و مسئولان شعبه موظفند پس از بستن درب شعبه، رأی افراد مذکور را اخذ و از ورود سایر اشخاص به شعبه برای رأیگیری ممانعت به عمل آورند.
الف ـ شیوه دستی: پس از ثبت نام رأیدهنده، برگ رأی توسط متصدی ثبت نام و نماینده هیئت نظارت به مهر انتخابات و مهر نـظارت ممهور و پس از جدا شدن به
رأیدهنده تحویل میگردد. رأیدهـنده پس از اخذ برگ رأی، نام و نام خانوادگی و سایر مشخصههای نامزد یا نامزدهای مورد نظر خود را بر روی آن مینویسد و در صورتی که نام و نام خانوادگی نامزدها قبلاً در برگ رأی چاپ شده باشد، در مقابل اسم نامزد یا نامزدهای مورد نظر خود، علامت میزند و پس از انداختن برگ رأی در صندوق اخذ رأی، مدرک شناسایی خود را دریافت و از درب خروجی شعبه خارج میگردد. بدیهی است تعرفه انتخاباتی پس از ممهورشدن تحت نظر مشترک اعضای شعبه و ناظرین شورای نگهبان نگهداری خواهد شد.
ب ـ شیوه الکترونیکی: پس از ثبت مشخصات رأیدهنده، کارت الکترونیکی مجوز رأی با امضای الکترونیکی نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت صادر و تحویل رأیدهنده میشود. رأیدهنده در کنار صندوق الکترونیکی حاضر شده و کارت الکترونیکی مجوز رأی را در محل مخصوص روی صندوق الکترونیکی قرار میدهد و بعد از وارد کردن شماره نامزد یا نامزدهای مورد نظر خود و مشاهده عکس و مشخصات آنها، رأی خود را ثبت مینماید. دستگاه (صندوق اخذ رأی الکترونیکی) علاوه بر ثبت رأی در حافظه، نسخه چاپی رأی را نمایش میدهد. سپس این نسخه چاپی درون صندوق قرار میگیرد. بعد از پایان عملیات، رأیدهنده کارت الکترونیکی مجوز رأی را به متصدی شعبه عودت و مدرک شناسایی خود را اخذ و از درب خروجی خارج میگردد.
تبصره۱ـ مشخصات رأیدهنده پس از تأیید نماینده فرماندار و نماینده هیئت نظارت در دستگاه احراز هویت ذخیره میشود.
تبصره۲ـ در صورتی که رأیدهنده قادر به رأی دادن به صورت الکترونیکی نباشد
میتواند از یک نفر همراه مورد اعتماد خود برای رأی دادن استفاده نماید.
ماده۸۷ ـ نحوه اجرای مرحله پنجم (قرائت و شمارش آراء) به شرح زیر است:
الف ـ شیوه دستی:
۱ـ اعضای شعبه پـس از انقضای مدت اخذ رأی در صورت حـصول اطمینان از اینکه کلیه مراجعهکنندگان رأی خود را در صندوقهای رأی انداختهاند، بلافاصله پس از شمارش تعرفههای مصرفشده و تعرفه و برگ رأی مصرفنشده باقیمانده، مراتب را در صورتجلسه درج خواهند کرد.
۲ـ اعضای شعبه با حضور نماینده هیئت نظارت و نماینده فرماندار یا بخشدار و بازرس وزارت کشور (در صورت حضور) شمارش و قرائت آراء را آغاز مینمایند و موظفند ترتیبی اتخاذ نمایند که کار قرائت و شمارش آراء همواره توسط حداقل دو نفر انجام شود تا در این باره مراقبتهای لازم به عمل آید.
تبصره۱ـ ترتیب شمارش و قرائت آراء به این صورت است که ابتدا رئیس یا نائب رئیس شعبه اخذ رأی با همکاری منشیها، تعداد تعرفههای مصرفشده را شمارش میکنند و ضمن تطبیق تعداد آن با تعداد تعرفههای مصرفنشده، تـعداد هـر دو قـسمت را به تفکیک در صورتجلسه درج مینمایند. سپس بستهای مهروموم (پلمب)شده صندوق اخذ رأی را باز کرده و آرای داخل صندوق را بدون آنکه خوانده شوند، برگشماری و به شرح زیر اقدام مینمایند:
۱ـ چنانچه «تعداد آرای داخل صندوق» نسبت به تعداد تعرفههای صادرشـده یعنی قسمت «ثبت مشخصات رأیدهنده» بیشتر باشد، به تعداد اضافی از مجموع برگهای آراء بدون آنکه خـوانـده شـود، به قید قرعه برداشته و با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» بـر روی آن درج و آن را باطل کرده و در صورتجلسه اخذ رأی نیز ثبت و در پایان، ضمیمه صورتجلسه مینمایند.
۲ـ چنانچه تعداد «برگهای رأی داخل صندوق» مساوی یا کمتر از تعداد «تعرفه مصرفشده یعنی قسمت ثبت مشخصات رأی دهنده» باشد، اقدام خاصی صورت نمیگیرد و فقط تعداد برگهای رأی داخل صندوق شمارش و در صورتجلسه درج میشود.
تبصره۲ـ پس از اینکه برگهای رأی به ترتیب مذکور شمارش شد، قرائت آراء با رعایت مواد (۲۲)، (۲۳) و (۲۴) قانون و بندها و تبصرههای ذیل آنها و ماده (۲) الحاقی به قانـون نظارت انـجام مـیشود.
ب ـ شیوه الکترونیکی: اعضای شعبه پس از پایان مدت اخذ رأی با حضور نماینده هیئت نظارت و نماینده فرماندار یا بخشدار و بازرس وزارت کشور (در صورت حضور) کار شمارش آراء را به شرح زیر انجام میدهند:
نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت، مجوز الکترونیکی تخلیه و شمارش مکانیزه صندوق را با امضای الکترونیکی خود صادر میکنند. شمارش صندوق اخذ رأی الکترونیکی به صورت خودکار انجام میشود و بر روی حافظه انتقال اطلاعات، انتقال مییابد و پس از آن که به امضای الکترونیکی نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت رسید به دستگاه احراز هویت انتقال مییابد.
ماده۸۸ ـ نحوه اجرای مرحله ششم (تنظیم صورتجلسه قرائت و شمارش آراء) به شرح زیر است:
الف ـ شیوه دستی:
پس از خاتمه شمارش و قرائت آراء، صورتجلسه اخذ رأی شعبه تکمیل و ضمن ثبت نتیجه آراء در سامانه، (۳) نسخه از آن تنظیم و تعداد رأی هر یک از دارندگان رأی حتی اگر صفر باشد در صورتجلسه نوشته میشود. آنگاه صورتجلسه به امضای نماینده فرمـاندار یـا بخـشدار و اعـضای شعبه اخذ رأی و نماینده هیئت نظارت و بازرس وزارت کشور
میرسد. سپس اقدامات زیر انجام میگردد:
نسخه الکترونیک صورتجلسه با امضای مشترک نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت از طریق سامانه به فرماندار و یا بخشدار حوزه انتخابیه مربوط ارسال میگردد.
پس از دریافت شناسه (کد) تأیید از سامانه و درج در همه نسخههای صورتجلسه، یک نسخه از صورتجلسه همراه با کلیه تعرفههای مصرفشده و برگهای رأی قـرائتشـده داخـل صنـدوق رأی قـرار داده میشود. علاوه بر آنها، کلیه تعرفهها و برگهای رأی مصرف نشده به وسیله دستگاه سوراخکن (پانچ)، سوراخ و باطل شده و درون صندوق رأی قرار میگیرد.
صندوق دوباره به وسیله بستهای اجرایی و نظارت مهروموم (پلمب) میشود. قبل از مهروموم (پلمب)، شماره بستها باید در صورتجلسه درج گردد.
یک نسخه از صورتجلسه به نماینده فرماندار یا بخشدار تحویل میشود. ایشان همراه با اعضای شعبه اخذ رأی در معـیت مأموران انتظامی، صندوق رأی را به همراه صورتجلسه و سایر لوازم و مدارک رسماً تحویل هـیئت اجـرایـی یـا نـماینده آن میدهد.
یک نسخه از صورتجلسه نیز به نماینده هیئت نظارت تحویل میگردد.
اگر در روز اخذ رأی اشکالات و ایراداتی پدید آمده باشد، باید در صورتجلسه ذکر گردد و به امضای اعضای شعبه و نماینده فرمانـدار یا بخشدار و نماینده هیئت نـظارت و بازرس وزارت کشور (در صورت حضور) برسد.
ب ـ شیوه الکترونیکی: پس از خاتمه شمارش ماشینی (مکانیزه) آرای صندوق الکترونیکی، صورتجلسه الکترونیکی نتیجه آرای شعبه شامل تعداد رأی هر یک از دارندگان رأی، حتی اگر صفر باشد تنظیم و به امضای الکترونیکی نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت میرسد و بلافاصله به ستاد انتخابات کشور و هیئت مرکزی نظارت به صورت برخط (آنلاین) ارسال میگردد.
صورتجلسه در (۳) نسخه تهیه و توسط نماینده فرماندار یا بخشدار و نماینده هیئت نظارت، اعضای شعبه و بازرس وزارت کشور (در صورت حضور) امضای الکترونیک میشود. سپس برگههای رأی داخل صندوقهای رأی الکترونیک (نسخههای چاپی)، در پاکت مخصوص قرار داده شده و همراه با (۱) نسخه از صورتجلسه در داخل جعبه صندوق الکترونیکی رأی قرار داده میشود و مهروموم (پلمب) میگردد، علاوه بر آن، یک نسخه به نماینده فرماندار یا بخشدار جهت ارائه به هیئت اجرایی و یک نسخه به نماینده هیئت نظارت جهت ارائه به هیئت نظارت تحویل میشود.
پس از مهروموم (پلمب) مجدد صندوق اخذ رأی الکترونیکی و دستگاههای احراز هویت توسط بستهای اجرایی و نظارت، نماینده فرماندار یا بخشدار به اتفاق اعضای شعبه اخذ رأی و در معیت مأموران فرماندهی نیروی انتظامی (فراجا)، صندوق رأی الکترونیکی و دستگاههای احراز هویت را به همراه یک نسخه از صورتجلسه شعبه اخذ رأی و سایر لوازم و مدارک رسماً تحویل هیئت اجرایی یا نماینده آن میدهند.
ماده۸۹ ـ مراحل ثبت مشخصات رأیدهنده، اخذ رأی و قرائت و شمارش آراء در مرحله دوم انتخابات، مشابه مرحله اول انتخابات در خصوص ثبت نام، اخذ رأی، قرائت و شمارش آراء با رعایت موارد زیر است:
۱ـ پاسخ استعلام الکترونیکی رأیدهنده باید مربوط به همان حوزه انتخابیه ای باشد که در مرحله دوم مراجعه کرده است.
۲ـ چنانچه رأیدهـنده در مرحـله اول بـه هیچ یک از حوزه های انتخابیه مراجعه نکرده باشد و پاسخ استعلام الکترونیکی آن نیز تأییدکننده عدم مراجعه وی در مرحله اول به هیچ یک از حوزه های انتخابیه باشد، میتواند در انتخابات شرکت کند.
۳ـ با رعایت مفاد بندهای یادشده در صورتی که شعبه کاملاً برون خط (آفلاین) باشد، شناسنامه رأیدهنده به مهر مرحله دوم انتخابات جاری ممهور گردد.
ماده۹۰ـ هیئتهای اجرایی بخشها (به استثنای بخشهای مرکزی) پس از دریافت کلیه صندوقهای رأی و مدارک و صورتجلسات شعب (الکترونیکی یا چاپی) بخش، نسبت به تنظیم صورتجلسه تجمیع آرای شعب بخش در حضور اعضای هیئت نظارت اقدام مینماید و مدارک، لوازم و صندوقها را برای ارسال به مرکز حوزه انتخابیه تحویل بخشدار میدهند. برای تسریع در تجمیع نتایج، با امضای الکترونیکی بخشدار، صورتجلسه مذکور در سامانه انتخابات ثبت میشود.
ماده۹۱ـ بخـشداران سراسر کـشور (به استثنای بخش های مرکزی) موظفند بلافاصله پس از دریافت «صورتجلسه تجمیع نتایج اخذ آرای بخش از هیئت اجرایی» و نیز «فرم های نتایج آرای هر یک از شعبه های اخذ رأی از طریق سامانه انتخابات یا به صورت دستی»، کلیه مدارک و لوازم و نیز دستگاه های اخذ رأی الکترونیکی و صندوق های اخذ رأی، به انضمام یک نسخه از صورتجلسه نتایج اخذ رأی بخش را بـه فـرمـانـدار مـتبـوع خـود ارسـال کنند تـا از آن طـریق بـه هیئت اجـرایی مرکز حوزه انتخابیه تحویل شود.
تبصره ـ در بخش هایی که تابعیت تقسیماتی و تابعیت انتخاباتی آنها متفاوت است، بخشداران موظفند صورتجلسه مربوط و سایر مدارک انتخاباتی را مستقیماً به مرکز حوزه انتخابیه ذیربط ارسال نمایند.
ماده۹۲ـ فرمانداران حوزههای فرعی موظفند بلافاصله پس از دریافت کلیه مدارک، لوازم، دستگاههای اخذ رأی الکترونیکی و صندوقهای اخذ رأی و صورتجلسات بخشهای تابعه، نـسبت بـه تشکیل جلسه هیئت اجرایی فرعی در حضور هیئت نظارت اقدام و نتیجه کلی انتخابات مرکز شهرستان و بخشهای تابعه را در قالب صورتجلسه، تنظیم و برای تسریع در تجمیع نتایج، با امضای الکترونیکی در سامانه انتخابات ثبت نمایند.
ماده۹۳ـ فرمانداران حوزههای فرعی موظفند بلافاصله کـلیه مدارک و لوازم و دستگاههای اخذ رأی الکترونیکی و صندوقهای اخذ رأی، به انضمام یک نسخه از صورتجلسه هیئت اجرایی فرعی شـهرستان را جهت تحویل به هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه، به فرمانداری مرکز حوزه انتخابیه ارسال نمایند.
ماده۹۴ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه پس از دریافت صورتجلسات نتایج آرای همه حوزههای فرعی، کلیه مدارک و لوازم و دستگاههای اخذ رأی الکترونیکی و صندوقهای مربوط به آنها را در اسرع وقت به هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه تحویل نموده و هیئت اجرایی مرکز حوزه با حضور هیئت نظارت پس از تطبیق نتایج، سریعاً نسبت به تنظیم صورتجلسه مشترک نتیجه انتخابات حوزه انتخابیه اقدام مینماید. پس از پایان انتخابات، بلافاصله صورتجلسه الکترونیکی نتیجه انتخابات با امضای الکترونیکی هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه و هیئت نظارت بر انتخابات مربوطه تهیه و پنج نسخه از آن چاپ میشود که یک نسخه نزد هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه نگهداری میشود و بقیه برای هیئت نظارت بر انتخابات مزبور و وزارت کشور (دو نسخه) و هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات ارسال میشود.
تبصره ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند کلیه تعرفه و برگهای رأی مصرف نشده باقیمانده را که از حوزههای فرعی تحویل گرفتهاند، همراه با آنچه که در مرکز حوزه انتخابیه باقیمانده است، تا زمان صدور دستور امحا از طرف وزارت کشور در محل امن نگهداری و حفاظت نمایند.
ماده۹۵ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه پس از دریافت صورتجلسه نتیجه انتخابات موضوع ماده (۹۴) این آییننامه، برای تسریع در اعلام نتایج، آن را با امضای الکترونیکی در سامانه انتخابات ثبت و سـپس نـسبت بـه انتـشار آگهـی نتـیجه انـتخابات در سراسر حوزه انتخابیه اقدام مینمایند.
ماده۹۶ـ هیئتهای اجرایی حوزههای فرعی انتخابات اقلیتهای دینی، بلافاصله پس از دریافت صنـدوقهای آراء و مـدارک و صـورتجـلسات شـعب اخذ رأی، با حـضور اعضای هیئت نظارت نسبت به تنظیم صورتجلسه تجمیع آرای شعب فرمانداری یا بخشداری مربوط در سامانه اقدام نموده و مدارک، لوازم، دستگاههای اخذ رأی الکترونیک و صندوقها و صورتجلسه تنـظیمـی و تعرفه و برگهای رأی مصرف نشده باقیمانده را جهت اعلام نتیجه به فـرماندار مرکز حوزه انتخابیه تحویل فرماندار یا بخشدار مربوط مینمایند.
ماده۹۷ـ فرمانداران و بخشدارانی که انتخابات اقلیتهای دینی را به عنوان حوزه فرعی برگزار میکنند، موظفند بلافاصله پس از دریافت صورتجلسه نتیجه اخـذ رأی از هیئت اجرایی فـرعی اقـلیت دینی مربوط، صورتجلسات مذکور را به فرماندار مرکز حوزه انتـخابیه مربوطه (تهران یا اصفهان) ارسال نمایند.
تبـصره ـ ارسال دستگاههای اخذ رأی الکترونیک و صـندوقهای رأی و سـایر مـدارک انـتخـابـاتی مـربـوط به اقلیتهای دیـنی بـه مـرکـز حوزه انتخابیه (تهران یا اصفهان) لـزومی نـدارد و در فرمـانداریها یا بـخشـداریهای حوزه فـرعی بـاقی میماند. بـدیهی است در صورت نیازِ هیئتهای اجرایی مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی به صندوقهای اخذ رأی و سایر مدارک، فرمانداران و بخشداران حوزههای فرعی اقلیتهای دینی موظفند سریعاً با اعزام پیک ویژه، موارد درخواستی را در اختیار هیئتهای مذکور قرار دهند.
ماده۹۸ـ فرمانداران تهران و اصفهان (مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی کشور) بلافاصله پس از وصول نتایج اخذ رأی انتخابات حوزههای فرعی اقلیتهای دینی، برای این حوزهها نیز عیناً مواد (۹۴) و (۹۵) این آییننامه را به اجرا میگذارند.
ماده۹۹ـ فرمانداران تهران و اصفهان (مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی کشور) پس از تـنظیم آگهی نتیجه انتخابات مربوط به اقلیتهای دینی، بلافاصله ضمن انتشار آگهی مزبور در مرکز حوزه انتخابیه، متن آن را به مـنظور انـتشـار در حـوزههـای فـرعی به فرمانداران و بخشداران حـوزههای فرعی اقلیت مربوط ارسال مینمایند.
ماده۱۰۰ ـ فرمانداران و بخشداران حوزههای فرعی اقلیتهای دینی، بلافاصله پس از وصول متن آگهی نتیجه انتخابات از فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی، به منظور اطلاع اقلیت دینی مربوطه نسبت به انتشار آن در مهلت مقرر در حوزههای فرعی شهرستان یا بخش اقدام خواهند نمود.
ماده۱۰۱ـ در صـورتی که در پایان مـهلت قانونی ((۲) روز پس از اعلام نتیجه اخذ رأی) هیچ گونه شکایتی واصل نگردید، هـیئت اجـرایی مرکز حوزه انتخابیه با حضور اعضای هیئت نظارت تشکیل جلسه داده و مراتب عدم وصول شـکایـت و اظـهارنـظر در خـصوص چگونگی بـرگزاری انتـخابات را صورتجلسه و در سامانه ثبت مینمایند.
ماده۱۰۲ـ در صورت وصول شکایت در مهلت قانونی ((۲) روز پس از اعلام نتیجه اخذ رأی) به هیئت اجرایی مرکز حوزه انتخابیه، حداکثر ظرف (۷) روز از تاریخ دریافت شکایات واصلشده با توجه به مواد (۸۶) و (۸۸) قانون، مورد رسیدگی قرار گرفته و نتیجه صورتجلسه و در سامانه ثبت میگردد.
تبصره ـ هیئت اجرایی پس از بررسی شکایات و گزارشها، چنانچه تشخیص دهد که امور انتخابات در یک یا چند شعبه از جریان عادی خارج شده و صحیح انجام نگرفته است، بر اساس ماده (۸۸) قانون و با تأیید هیئت نظارت، انتخابات یک یا چند شعبه مزبور را در صورتی که در سرنوشت انتخابات مؤثر نباشد، باطل اعلام و در سامانه ثبت مینماید.
ماده۱۰۳ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه بلافاصله صورتجلسه رسیدگی به شـکایـات دریافتـی از هـیئت اجـرایی مـرکز حـوزه انتخابیه را به صورت الکترونیکی یک نسخه به ستاد انتخابات کشور و یک نسخه به هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه ارسال میکنند.
ماده۱۰۴ـ ستاد انتخابات کشور نسخهای از صورتجلسات واصلشده را به هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات جهت بررسی و اعلام نظر شورای نگهبان ارسال میدارد.
ماده۱۰۵ـ شورای نگهبان نظر خود را در مورد انتخابات هر یک از حوزه های انتخابیه با رعایت تبصره ذیل ماده (۹۰) قانون به ستاد انتخابات کشور اعلام می نماید.
ماده۱۰۶ـ ستاد انتخابات کشور موظف است نظر شورای نگهبان را پس از وصول، بلافاصله به منظور اقدام قانونی به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه ابلاغ نماید.
ماده۱۰۷ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند پس از وصول نظر شورای نگهبان درخصوص برگزاری مرحله اول انتخابات که از طریق ستاد انتخابات کشور به آنان ابلاغ شده است، حداکثر ظرف مدت (۴۸) ساعت نسبت به تـشکیل جـلسه مشترک هیئت اجرایی و هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه اقدام و نتیجه نهایی و پایان برنامه مرحله اول انتخابات را صورتجلسه و در سامانه ثبت نمایند. در صورت داشتن منتخب یا منتخبان در این مـرحله از انتخابات، با هماهنگی و دستور ستاد انتخابات کشور نسبت به صدور اعتبارنامه آنان اقدام مینمایند.
تبصره ـ ستاد انتخابات کشور میتواند نمونه یکسانی از اعتبارنامه را تهیه و برای دسترسی فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه در سامانه بارگذاری کند.
ماده۱۰۸ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند بلافاصله پس از دریافت صورتجلسه مربوطه از هیئت اجرایی و بر اساس تبصره (۲) ماده (۹) و ماده (۹۱) قانون، برای منتخبان مرحله اول انتخابات در هر حوزه انتخابیه، (۵) نسخه اعتبارنامه با امضای اعضای هیئت اجرایی و هیئت نظارت صـادر و به ترتیب زیر اقدام نمایند:
۱ـ یک نسخه از اعتبارنامه تکمیلشده را به شخص منتخب یا نماینده وی که به طور کتبی معرفی شده باشد تسلیم مینماید.
۲ـ سـه نسخـه از اعتبارنامه تکمیلشده را بـه ستاد انتخابات کشور ارسال میکند. ستاد انتخابات کشور یک نسخه از اعتبارنامه را به شورای نگهبان و یک نسخه از اعتبارنامه را به مجلس شورای اسلامی ارسال میدارد. علاوه بر آن، متعاقباً نتیجه نهایی انتخابات را نیز به ستاد انتخابات کشور اعلام مینماید.
۳ـ نسخه باقیمانده از اعتبارنامه و یک نسخه از صورتجلسه در پرونده حوزهی انتخابیه نگهداری میشود.
۴ـ یک نسخه از صـورتجلسـه به هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه، ستاد انتخابات کشور و شورای نگهبان ارسال میشود.
تبصره۱ـ عکس منتخب باید در کلـیه نـسخ اعتـبارنـامه الـصاق و به مهر فرمانداری مرکز حوزه انتخابیه ممهور گردد.
تبصره۲ـ در اجرای تبصره ذیل ماده (۹۲) قانون، در صورتی که اعضای هیئتهای اجرایی و نظارت پس از اعلام نظر شورای نگهبان از امضای اعتبارنامه خودداری کنند، فرماندار مرکز حوزه انتخابیه موظف است به وسیله پیک مطمئن کلیه نسخ اعتبارنامه را برای امضای وزیر کشور و رئیس هیئت مرکزی نظارت سریعاً به ستاد انتخابات کشور تحویل نماید.
تبصره۳ـ کلیه مراحل اجرایی پس از اظهارنظر شورای نگهبان در مرحله اول، عیناً در مرحله دوم تکرار خواهد شد.
ماده۱۰۹ـ در حوزههای انتخابیهای که اعتبارنامهای برای هیچ یک از نامزدهای انتخاباتی مرحله اول صادر نمیگردد، فرمانداران مراکز این حوزههای انتخابیه موظفند بلافاصله پس از وصول هر یک از صورتجلسات نتایج قطعی مرحله اول انتخابات، نسخهای از آن را به هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه و ستـاد انـتخـابات کشور ارسال و نسخه
باقیمانده را در پرونده حوزه انتخابیه نگهداری نمایند.
ماده۱۱۰ـ ستاد انتخابات کشور موظف است پس از اتمامرسیدگی به اعتبارنامههای نمایندگی کلیه منتخبان در مجلس شورای اسلامی و اخذ موافقت شورای نگهبان، دستور امحای تعرفه و برگهای رأی مصرف شده و مصرف نشده و اطلاعات و دادههای داخل صندوقهای رأی و تمامی مهرهای انتخاباتی کـلیه حوزههای انتخابیه را به فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه صادر نماید.
ماده۱۱۱ـ فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه موظفند پس از وصول دستور وزارت کشور مبنـی بـر امحای تعرفـه و برگهای رأی مصرفشده و مصرفنشده و اطلاعات و دادههای انتخابات مجلس شورای اسلامی، با حضور نمایندگان هیئت اجرایی و هیئت نظارت مرکز حوزه انتخابیه نسبت به امحای تعرفه و برگهای رأی مصرف شده و مصرف نشده و اطلاعات و دادههای انتخابات سراسر حوزه انتخابیه به نحو مقتضی اقدام و مراتب را صورتجلسه و در سامانه ثبت نمایند.
تبصره۱ـ در انتخابات الکترونیکی، تخلیه الکترونیکی صندوق اخذ رأی و امحا آرای داخل محفظه آن، مطابق دستورالعملی است که وزارت کشور ابلاغ مینماید.
تبصره۲ـ نظر به اینکه بر اساس تبصره ماده (۹۷) این آییننامه، صندوقهای رأی حـوزههای فرعی انتخابات اقلیتهای دینی در محل حوزه فرعی نگهداری شده و به مرکز حوزه انـتخابیـه ارسال نمیگردد، فرمانداران تهران و اصفهان به عنوان مراکز حوزههای انتخابیه اقلیتهای دینی موظفند پس از وصول دستور وزارت کشور، مراتب را به حوزههای فرعی ذیربط ابلاغ نمایند تا حوزههای فرعی رأساً در این خصوص اقـدام و نسخهای از صورتجـلسه مربوط را به مرکز حوزه انتخابیه ارسال نمایند. ایـن صـورتجلسه همراه بـا یـک نسـخه از صـورتجلسه مربوط به مرکز حوزه انتخابیه توسط فرمـانداران تهران و اصفهان به ستاد انتخـابات کـشور از طریق سامانه ارسال خواهد شد.
ماده۱۱۲ـ دستورالعمل و کاربرگ (فرم)های مربوط بـه مـواد بخـش اجـرایی این آییننامه با تصویب وزیر کشور قابل اجرا میباشد.
ماده۱۱۳ـ تصویبنامه شماره ۵۱۱۴۳/ت۲۲۲۲۰هـ مورخ ۱۳۷۸/۹/۲۳ و اصلاحات بعدی آن لغو میشود.
معاون اول رئیسجمهور ـ محمد مخبر
انتهای پیام