بانگ خبر، به نقل از وبدا، آنچه مسلم و بسیار دلگرم کننده بود، توجه ویژه به موضوعات سلامت روانی و اجتماعی بود. چندین فیلم به اختلالات سلامت روان و نقش کادر درمان در این بین پرداخت. فیلمهای متعددی دغدغه آسیبهای اجتماعی و موضوعات مرتبط مانند خشونت، خودکشی و اعتیاد را داشتند و فیلمهای فراوانی نیز بحرانهای امروز جامعه را از دید خود به تصویر کشیده بودند.
این مهم بیشک از دغدغهمندی هنرمندان سینماگر کشور ما حکایت دارد و بضاعت بسیار ارزشمندی است برای ساختن جامعهای بهتر و سالمتر از منظر روانی اجتماعی.
اما آنچه همچنان نیازمند توجه و تلاش بیشتر است، نا آشنایی و کم آشنایی تعدادی از فیلمها در این زمینه با اصول علمی و همچنین چارچوب پردازش مسئولانه به این موضوعات است.
همچنین کمتر فیلمی در این بین از حضور یک مشاور آگاه و علمی بهره میبرد و با استفاده از چارچوبهای پیشنهاد شده مراجع علمی به ارتقای سلامت روان و سواد سلامت روان جامعه گوشه چشمی انداخته بود.
از طرف دیگر، همچنان فیلمهای طنز به استفاده نخنما شده از واژههای انگ زا در خصوص بیماران روانپزشکی و بیمارستانهای روانپزشکی برای خنداندن مخاطب چشم طمع داشتند که بنظر تحفهای جز بیاحترامی به این بیماران و افزایش نگاه تحفیرآمیز و غیرانسانی به ایشان ندارد.
نمایش استفاده از مصرف سیگار، الکل و مواد در فیلمها همچنان آنگونه که باید مسئولانه نیست و بعضا حتی به عنوان راهکاری شبه قابل قبول برای فروکش قهرمان داستان به نمایش داده میشود. خشونت نیز که همچنان پای ثابت بسیاری از فیلمها بود که بویژه نمایش عریان صحنههای قتل بعضا بدون هشدار سنی سبب نگرانی فراوانی است.
همه این مشکلات در کنار ارزش دغدغهمندی نزد سینماگران بر اهمیت تعامل دو و چند جانبه متخصصان حوزههای سلامت روانی اجتماعی و صنعتگران این هنر را نمایان میکند.
دفتر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد اعلام آمادگی میکند که در زمینه مسائل مرتبط با سلامت روانی اجتماعی به اهالی سینما در مرحله پیش از تولید و نگارش فیلمنامه و حتی پیش از نمایش با همکاری انجمنهای علمی مربوطه مشاوره دهد و پیشنهاد میکنیم این اتفاق به روندی معمول در تهیه و تولید فیلمهای مرتبط تبدیل شود. امید روشنی داریم که در کنار این اتفاق بتوان با افزایش آگاهی رسانی درخصوص موضوعات سلامت روان، جامعه ما از بضاعت هنر سینماگران در ارتقای سلامت روانی اجتماعی جامعه بیش از پیش بهره ببرد.