وی با اشاره به تعداد شرکتهای دانشبنیان در حوزههای مختلف ادامه داد: در حال حاضر ۸ هزار و ۵۰۰ شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف در کشور ایجاد شده است.
دهقانی با تاکید بر توسعه اقتصاد دانشبنیان تصریح کرد: ما برای توسعه هیچ راهی جز توسعه اقتصاد دانشبنیان نداریم و امید داریم با سیاستهای جدیدی که طراحی شده، نسل چهارم معاونت علمی، شاهد رشد اقتصاد دانش بنیان و افزایش سهم آن در GDP کشور باشیم.
وی با اشاره به برنامههایی در جهت افزایش شرکتهای دانشبنیان تا سال ۱۴۰۴ گفت: برنامهریزی برای ایجاد ۲۰ هزار شرکت در افق ۱۴۰۴ را از برنامههای معاونت علمی است. طی ۱۰ سال تنها ۶ هزار و ۵۰۰ شرکت دانشبنیان تاییدیه دریافت کردند و این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ تعداد ۵۰۰ شرکت دانشبنیان و در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۴۰۰ شرکت تاییدیه دریافت کردهاند.
اشتغال همه دانشآموختگان در گرو ایجاد ۲۰ هزار شرکت دانشبنیان
معاون علم و فناوری رییس جمهور ادامه داد: برای ایجاد اشتغال همه دانشآموختگان، ایجاد ۲۰ هزار شرکت دانشبنیان تا افق ۱۴۰۴ ضروری دانست.
وی با اشاره به قانون حمایت از دانشبنیان گفت: از سال ۱۳۸۹ قانون حمایت از دانشبنیانها تصویب و طی ۱۲ سال اجرایی شد و از سال گذشته نیز طرح جهش تولید دانشبنیان به تصویب رسید تا در نقاطی که عدم هماهنگی و عدم تناسب جدی به چشم میخورد، بر اساس این قانون مرتفع شود؛ از این رو قانون جهش تولید دانشبنیان، دستمایه تغییر نظام ارزشیابی دانشبنیانها در کشور شده است.
وی اضافه کرد: در این راستا در جلسه راهبردی شورای راهبری محصولات دانشبنیان که قرار است دوشنبه، ۱۸ اردیبهشت ماه برگزار شود، پیشنویس طرح جدید دانشبنیانها ارائه میشود.
دهقانی با اشاره به طرح جدید پیشنویس دانشبنیانها گفت: بر اساس این طرح، نظام دانشبنیانها ارتقاء مییابد و بناست که به صورت آزمایشی از اواخر اردیبهشت اجرایی شود. این طرح بر مبنای تأثیرگذاری شرکتها، کیفیت موضوعی و فرایند و رشد شرکتها نگاشته شده است.
حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از دانشبنیانها
وی در ادامه این نشست خبری سرمایهگذاری خارجی را از دیگر الزامات توسعه فعالیتهای دانشبنیان ذکر کرد و اظهار داشت: حوزه علم و فناوری در بسیاری از بخش ها، سفید و بکر است و از اینرو برنامههای ما در قالب مرکز همکاری های تعاملات بینالمللی برای جذب سرمایهگذاری های خارجی اجرایی می شود.
رییس بنیاد ملی نخبگان با تشریح حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی از فعالیت دانشبنیان ها خاطرنشان کرد: این صندوق در طی چهار سال ۲۸ هزار میلیارد تومان به شرکتهای دانشبنیان کمک مالی پرداخت کرده است، ضمن آنکه صدور ۱۵ هزار میلیارد تومان ضمانت نامه با حمایت این صندوق بوده است.
دهقانی فیروزآبادی تأکید کرد: کاهش حجم حمایتهای صورت گرفته از اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور به دلیل رشد آن بوده است و نیازمند ارایه مدلهای جدید سرمایهگذاری استو درهمین راستا نیاز است تا نظام بانکی وارد بشود.
اولویت های معاونت علمی ریاست جمهوری
وی با بیان اینکه هشت حوزه اولویت دار در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان تعریف شده است که این حوزهها از امتیازات ویژهای برخوردار هستند، گفت: این اولویتها براساس مزیتهای تاریخی و سرزمینی در نظر گرفته شده است اما همه ستادهای این معاونت رشد متوازنی نداشتهاند. برخی ستادها درحد نام هستند، اما برخی تأثیرگذاریهای بینالمللی دارند.
معاون رییس جمهور بخش های نانو و زیست فناوری را از حوزههای تأثیرگذار در سطح جهانی نام برد و یادآور شد: برخی ستادها درحد نام با هزینههای چند ۱۰میلیاردی هستند.
دهقانی فیروزآبادی ستادهای توسعه فناوری را جزو ساختارها ندانست و گفت: این ستادها قرار است به شرکتهای دانشبنیان مسیردهی وجهتدهی ارائه دهند. از این رو ستادها بین سه تا پنج نیروی انسانی متخصص دارند.
وی اضافه کرد: به منظور توسعه متوازن این ستادها در تلاش هستیم تا سال ۱۴۰۴ دوسوم از ستادها دارای نام ملی درخشان و یک سوم آن تأثیرگذاری بینالمللی داشته باشند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور خاطرنشان کرد: در همین راستا این معاونت با پنج مأموریت حمایت از توسعه اندیشه و اندیشهورزی در بستر اندیشکدهها، حمایت از تولید علم بر بستر دانشگاهها، حمایت و توسعه فناوری در بستر شرکتهای دانشبنیان، حمایت از توسعه اقتصاد دانشبنیان در بستر بنگاههای بزرگ و حمایت از توسعه کارآفرینی بر بستر شتابدهندهها بودجهریزی می کند.
زمینههای ماندگاری نخبگان را ارتقا دهیم
دهقانی فیروزآبادی با تأکید بر اینکه در حال حاضر نرخ مهاجرت بالایی را تجربه میکنیم، اظهار داشت: البته نسبت متوسط جهانی بالاتر از این میزان است اما برای کشور ما که نیازمند حضور نیروهای متخصص است، آمار خوبی به شمار نمیرود.
وی با تأکید بر اینکه تأثیر مهاجرت نخبگان در یک سال و ۶ ماه مشخص نمی شود، گفت: اگر بخواهیم برای بازگشت نخبگان کار غیر شعاری انجام دهیم و به بازگشت آنها کمک کنیم نیازمند برنامههای بلندمدت هستیم البته در همه دستگاهها این برنامه وجود دارد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور به برنامههای این معاونت در این زمینه اشاره کرد و افزود: ما معتقدیم که برای اینکه میزان مهاجرت نخبگان را کاهش دهیم باید زمینههای ماندگاری آنها را ارتقا دهیم. برمبنای مطالعات میدانی انجام شده بیش از ۷۵ درصد نخبگان اذعان داشتند که عامل اصلی برای خدمت به جامعه و ماندگاری، فرصت تأثیرگذاری آنها است و در گام دوم معیشت را مطرح کردهاند.
دهقانی فیروزآبادی ایجاد فرصت تأثیرگذاری نخبگان را در توسعه بازار دانست و اظهار داشت: ما به عنوان یک نهاد میانجی که از یکسو با دولت واز سوی دیگر با جامعه نخبگانی ارتباط داریم بنابراین باید فرصتهای بازار را ایجاد کنیم.
وی با تأکید بر اینکه تمامی توافقاتی که با دستگاه ها انجام شده در راستای ایجاد بازار بوده است، گفت: تاکنون برگزاری هزار و ۲۰۸ دوره پسادکتری و فعالیت ۲۵۷ شرکت دانشبنیان با حضور یا نقش موثر نخبگان ایرانی در خارج از کشور بوده است.
توسعه فعالیتهای کارگروه تولید بار اول
معاون رییس جمهور با تأکید براینکه کارگروه تولید بار اول از برنامههای موفق معاونت علمی ریاست جمهوری بوده است، گفت: برای توسعه فعالیتهای این کارگروه برنامههایی را اجرا کردیم که یکی از آنها ارتقای سطح کارگروه به معاونت های معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری بوده است از این رو در هر جلسه از این کارگروه ۳ نفر از معاونت های معاونت علمی حضور دارند.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: برای توسعه بازار برای شرکتهای دانشبنیان از ابزار این کارگروه بهرهبرداری شده است به گونهای برای انجام مذاکره به منظور کسب بازارها این کارگروه وارد عرصه می شود.