بانگ خبر، به گزارش روابط عمومی بانک ملی ایران، این طرح با هدف افزایش دسترسی مشتریان به وام‌ قرض‌الحسنه و حذف موانع اداری طراحی شده است.

در این طرح، متقاضیان می‌توانند با افتتاح حساب «مهربانی ملی» ، ایجاد میانگین موجودی مناسب و معرفی یک ضامن دارای رتبه اعتباری مطلوب، تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند. فرآیند ثبت درخواست کاملاً غیرحضوری بوده و از طریق سامانه «بام» انجام می‌شود.

علاوه بر سادگی شرایط ضمانت، این وام با نرخ کارمزد انتخابی ۰، ۲ و ۴ درصد ارائه می‌شود و متقاضیان می‌توانند دوره بازپرداختی بین ۶ تا ۶۰ ماه را انتخاب کنند.

از دیگر مزایای این طرح، عدم مسدودی حساب است؛ مشتریان می‌توانند پس از افتتاح حساب همچنان با همان حساب کارهای بانکی خود را انجام دهند؛واریز و برداشت داشته باشند  اما باز هم مشمول دریافت وام می شوند.

در این طرح نیازی نیست که مبلغ حساب شما بلوکه و مبلغی به عنوان دریافت وام مسدود شود تنها پس از یک ماه،  میزان تسهیلات بر اساس میانگین کمترین موجودی حساب، محاسبه شده و متقاضیان می‌توانند با افزایش گردش مالی خود، مبلغ وام را  تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان افزایش دهند.

بانک ملی ایران همچنین امکان انتقال امتیاز وام را برای سپرده‌گذاران فراهم کرده است. بر این اساس، امتیاز وام می‌تواند بدون محدودیت به بستگان درجه یک منتقل شود و برای سایر افراد حقیقی نیز تا سقف ۱۰ میلیارد ریال در سال قابل انتقال است.

این طرح با حذف چک، سفته و گواهی کسر از حقوق، دریافت وام را برای گروه‌های بیشتری از مشتریان در دسترس قرار داده است. علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به سامانه بام حساب خود را افتتاح کرده و درخواست تسهیلات خود را ثبت کنند.

By news

از دست ندید

اعتبار مورد نیاز محور ایذه-لردگان امسال تقویت می‌شود

معاون وزیر راه و شهرسازی: اعتبار مورد نیاز محور ایذه-لردگان امسال تقویت می‌شود پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۱ - جاده‌ای نسخه قابل چاپ بازوند معاون وزیر راه و شهرسازی در بازدید از پروژه‌های راه و بزرگراه استان چهارمحال و بختیاری گفت:‌ با حمایت سازمان برنامه و بودجه، برنامه‌ریزی شرکت ساخت و توسعه و مساعدت مسئولان استانی در سال جدید اعتبار مورد نیاز برای تسریع در عملیات اجرایی محور ایذه-لردگان تقویت خواهد شد تا عملیات اجرایی با سرعت بیشتری انجام شود. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، هوشنگ بازوند معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت، در سفر دو روزه به استان چهارمحال و بختیاری به همراه معاون عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری و نماینده مردم لردگان در مجلس شورای اسلامی از پروژه‌های راه و بزرگراه این استان بازدید کرد. بازوند استان چهارمحال و بختیاری را به عنوان کوتاه‌ترین مسیر ارتباطی فلات مرکزی ایران با استان‌های جنوب، غرب و جنوب غرب کشور دانست و گفت:‌ افزایش ایمنی در محورهای مواصلاتی این استان یکی از برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی است تا ضمن تسهیل تردد درون استان، امکان ارتباط ایمن‌تر و سریع‌تر با سایر استان‌ها نیز فراهم شود. مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه در بازدید از محور شهرکرد-بروجن-لردگان اظهار داشت:‌ ۱۵۰ کیلومتر از این محور تاکنون به صورت چهارخطه زیر عبور ترافیک قرار گرفته است و عملیات اجرایی حدود ۱۰ کیلومتر شامل یک دستگاه پل دره‌ای به طول ۱۰۵ متر و دو دستگاه تونل به طول ۲.۵ کیلومتر در دست اجرا قرار دارد. وی افزود:‌ این محدوده به لحاظ حجم عملیات اجرایی و صعوبت اجرایی سخت‌ترین بخش پروژه محسوب می‌شود که با تلاش می‌شود در دولت چهاردهم به بهره‌برداری برسد. معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین از برگزاری مناقصه عملیات تکمیلی محور شامل ۶ دستگاه تقاطع غیر همسطح در تیرماه سال جاری خبر داد. بازوند احداث کنارگذر شمالی بروجن را از دیگر پروژه‌های راهسازی استان معرفی کرد و بیان داشت: احداث کنارگذر شمالی بروجن با هدایت ترافیک روزانه ۴۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه در محور ترانزیتی خوزستان به سمت اهواز، موجب افزایش ایمنی و کاهش ترافیک در داخل شهر بروجن می‌شود که در حال حاضر ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه با تاکید بر اهمیت احداث محور ایذه-لردگان به عنوان بخشی از مسیر ارتباطی استان خوزستان با چهارمحال و بختیاری و مرکز کشور اعلام کرد:‌ با حمایت سازمان برنامه و بودجه، برنامه‌ریزی شرکت ساخت و توسعه و حمایت مسئولان استانی در سال جدید اعتبار مورد نیاز برای تسریع در عملیات اجرایی محور ایذه-لردگان تقویت می‌شود تا عملیات اجرایی با سرعت بیشتری انجام شود. شایان ذکر است بازدید از عملیات اجرایی پل کره بس در محور بروجن-لردگان و آغاز عملیات اجرایی پل تقاطع شهید ارجمند در ورودی شهر لردگان بخش دیگری از برنامه روز اول سفر به استان چهارمحال و بختیاری بود.