به گزارش بانگ خبر، این نمایشگاه امسال در فضایی به مساحت بیش از ۸ هزار متر مربع و با حضور تمام بازیگران مرتبط با پژوهش و فناوری از جمله دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، موسسات آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام‌نور، دانشگاه علمی‌کاربردی و دانشگاه ملی‌ مهارت و پارک‌های علم و فناوری برگزار شده است؛ در کنار این نمایشگاه دو نمایشگاه ایران ساخت و تستا (تقاضای ساخت و تولید ایرانی) نیز برپا شده اند.

بیش از ۵۰ درصد از فناوری‌های این نمایشگاه‌ در سه حوزه الکترونیک و مکاترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشاورزی و امنیت غذایی هستند و بیش از ۳۵ درصد از فناوری‌ها نیز توسط پارک‌های علم و فناوری توسعه یافته است. همچنین از جهت سطح آمادگی فناورانه و قابلیت تجاری‌سازی بیش از ۵۰ درصد از فناوری‌ها در سطح آمادگی فناورانه ۷، ۸ و ۹ قرار دارند.

رونمایی از ۱۲ دستاورد علمی

از مهم‌ترین رویدادهای نخستین روز نمایشگاه بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی پژوهش، فناوری و فن بازار که در سرمای پاییز و هوای آلوده پایتخت برگزار شد، می‌توان به حضور مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور اشاره کرد.

در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه با حضور رئیس جمهور و سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از ۱۲ دستاورد ویژه علمی وزارت عتف رونمایی شد.

این دستاوردها به شرح زیر هستند:

تعاملات و پیکره دستگاه بتن پاش( دستگاهی که برای بتن پاشی بخش معدن، تعمیر سازه برای پل‌ها، تونل ها، پارکینگ‌ها رمپ‌ها، تیرها، اسکله‌ها لوله‌های، فاضلاب و سدها کاربرد دارد)، مقاومت ترمزی در صنعت ریلی، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، تولید مواد دندانی هایتک، میکروکره‌های ایتریوم- ۹۰(پایدارترین میکرو کره های رادیواکتیو بوده که در درمان تومورهای کبدی کاربرد دارد)، فلنج اسلیپون و فلنج بلایند، کیت سنجش آلکالین فسفاتاز در شیر(آزمونی برای تشخیص فسفاتاز قلیایی در شیر گاو، گوسفند و بز، پنیر، پنیر مایع، خامه و کره)، دستگاه پایش و کنترل بهینه مشعل توسط تکنولوژی یون های شعله، نمونه مهندسی مدیریت یکپارچه الکتروموتورها (برای کنترل و حفاظت پیشرفته الکتروموتورهای فشار ضعیف در برابر خطاهای جریانی و تنش های دمایی)، سنسور سرعت با قابلیت استفاده در صنایع ریلی، نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاه‌ها و …، سامانه کدورت سنج بر خط (میزان کدورت را بر مبنای پراش لیزر در نمونه اندازه گیری کرده و بر اساس نوع ذرات معلق میزان TSS را اندازه گیری می کند)، دستگاه اندازه گیری میزان اصطکاک و سایش پوست روی چمن مصنوعی و فیلتر غبار اینرسیال؛ تجهیزی خود تمیز شونده که شن و سایر ذرات معلق و گرد و غبار از جریان ورودی یا خروجی جدا شده و هوا در یک مجرای مناسب جمع آوری می شود.

معیارهایی مانند قابلیت تجاری سازی، ثبت فناوری در سامانه سافا، سطح آمادگی فناوری(TRL)، دانش بنیان بودن و اخذ مجوزهای مورد نیاز، میزان طراحی و ساخت محصول در داخل، قابلیت صادرات، جلوگیری از واردات محصول مشابه خارجی، حوزه های فناوری های حیاتی از جمله امنیت غذایی، درمانی برای رونمایی از این دستاوردها از سوی وزارت عتف در نظر گرفته شده بودند.

رونمایی از ۶ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران

همچنین در این مراسم از ۶ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران از جمله پلتفرم هوشمند مسیریابی لجستیک و توزیع بار ،تعاملات و پیکره دستگاه بتن پاش ۲۶۷ T ، هورمون‌های تکثیر آبزیان، دستگاه تصویر برداری پالسمون سطحی، تشخیص رسیدگی میوه ازگیل ژاپنی، گلوگز پوشش دار برای گاو شیری نیز رونمایی شد؛ ۳ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران در غرفه دانشگاه با حضور رئیس جمهور و ۳ دستاورد پژوهشی دیگر هم با حضور وزیر علوم رونمایی شد.

رونمایی از جدیدترین دستاورد سازمان انرژی اتمی

همچنین در دومین روز از بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی پژوهش، فناوری و فن‌بازار با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور، جمعی از معاونان و مدیران ارشد صنعت هسته‌ای از «مولد تمام بومی فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s» رونمایی شد.

دستاورد ارائه شده توسط پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای شامل سه زیر سیستم اصلی لامپ رادیوفرکانسی(مگنترون)، مدولاتور راه‌انداز لامپ و سیستم انتقال توان است. این مولد کاربردهایی نظیر تولید توان فرکانس رادیویی در شتابگرهای خطی پزشکی با کاربرد پرتو درمانی، تولید توان فرکانس رادیویی در شتابگرهای خطی با کاربرد تصویربرداری از محموله‌های کانتینری گمرک و تولید توان فرکانس رادیویی در شتابگرهای خطی با کاربرد تصویربرداری صنعتی دارد.

این شتابگرها به‌طور کلی از دو بخش اصلی تیوب شتابدهی و مولد فرکانس رادیویی توان بالا تشکیل شده است که این مولد وظیفه تامین توان فرکانس رادیویی لازم به‌منظور شتابدهی و تزریق آن به تیوب را برعهده دارد. لامپ مگنترون به‌کار رفته در این مولد جزو قطعات مصرفی بوده و به‌صورت تجاری تنها توسط دو شرکت انگلیسی و چینی تولید می‌شود و اکنون این قطعه به‌شکل بومی در کشور قابل تولید است.

در ادامه این گزارش به برخی دیگر از دستاوردهای این نمایشگاه اشاره می کنیم.

سامانه ای برای خوانش و شناسایی پلاک ماشین‌ها

پژوهشگران دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی موفق به ایجاد سامانه ای برای مدیریت پارکینگ شدند که می تواند میزان تخلفات و جرائم را کاهش دهد.

علیرضا بساق زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و سازنده این محصول در این خصوص به خبرنگار بانگ خبر گفت: این سامانه قابلیت خوانش پلاک را دارد. همچنین می تواند نوع ماشین را نیز شناسایی کند؛ اگرچنانچه فردی متخلف پلاک ماشین را تغییر دهد، این سامانه می تواند این تخلف را شناسایی کند. در نسخه های بعدی این سامانه، تصویر راننده را نیز نمایش خواهد داد.

شناسایی فلزات و قنات با اسکن سه بعدی زیر زمین

پژوهشگران یکی از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری گلستان موفق به تولید و ساخت اسکن زمینی سه بعدی شده اند.

مجید نوروزی، مدیرعامل این شرکت گفت: این دستگاه می تواند به صورت سه بعدی زیر زمین را اسکن کند و فلزات، فضای خاک، آب، قنات و چاه را شناسایی کند و شکل تقریبی ارائه دهد.

وی افزود: این دستگاه همچنین نوع جنس و فاصله اجسام از سطح زمین را تعیین کند؛ کاربران می توانند از طریق تبلت و نصب برنامه مخصوص، شکل سه بعدی اجسام را مشاهده و تغییرات لازم را انجام دهند.

تصفیه آب با گاز ازون بدون نیاز به فیلتر

پژوهشگران یکی از شرکت های دانش بنیان وابسته به پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان نیز موفق به تولید دستگاه تصفیه آب ازون ژنراتور شده اند.

کیارش کاتب دهمرده، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در این خصوص به خبرنگار بانگ خبر گفت: این دستگاه با کیفیتی برابر نمونه‌های مشابه خارجی و با قیمتی کمتر تولید و ساخته شده است و با حجم ۱۰ هزار تا ۳۰ هزار لیتر آب می‌تواند برای تصفیه آب ساختمان ها، شیلات و مراکزی که با حجم زیادی آب سرو کار دارند، مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: دستگاه تصفیه آب ازون ژنراتور یون‌های مضر بدن، املاح و رسوب آب را حذف می‌کند. همچنین می تواند بدون نیاز داشتن به هرگونه فیلتر و لوازم جانبی با تزریق گاز ازون به محفظه آب شرب شهری، عمل تصفیه را انجام دهد و هرگونه عامل بیماری زا، باکتری و ویروس موجود در آب را از بین ببرد.

تشخیص تومور مغزی با بایو مارکر‌های ایرانی

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری علوم پزشکی ایران به منظور تشخیص تومور‌های مغزی موفق به طراحی و ساخت بایومارکر‌ها یا نشانگر‌های زیستی شده‌اند.

حیدر جلویز، دبیر انجمن دیابت کل کشور و رئیس هئیت مدیره این شرکت دانش‌‏بنیان در این خصوص به خبرنگار بانگ خبر گفت: بایومارکر‌ها یا نشانگر‌های زیستی در بیشتر موارد برای اندازه‌گیری حضور و در برخی موارد پیشرفت یک بیماری یا اثربخشی یک درمان خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی افزود: این بیومارکرها کاملا طبیعی هستند و مواد اولیه آنها نیز در کشور یافت می شود. زمانی که این ماده طبیعی به بدن تزریق می‌شود، روی سلول‌های مغز می‌نشیند. در نتیجه سلول‌های نشانگر شده متمایز از سلول‌های دیگر می‌شود و با دقت بالا نشان می‌دهد در کدام ناحیه مغز تومور یا غده‌ای غیر متعارف یا خونریزی ایجاد شده است.

روشی برای تشخیص سریع پارکینسون

پژوهشگران دانشکده علوم زیستی دانشگاه تربیت مدرس نیز موفق به تولید نانو زیست حسگر رنگ سنجی تشخیص سریع پارکینسون شده‌اند.

سیده فاطمه زهرا سیدی، یکی از پژوهشگران محصول در این خصوص به خبرنگار بانگ خبر گفت: این زیست حسگر با بهره‌گیری از فناوری نانو می تواند بیومارکر اختصاصی بیماری پارکینسون را با دقت زیاد شناسایی کند. این محصول شامل ویالی حاوی نانو ذرات قرمز رنگ طلا متصل به مولکول های شناساگر اختصاصی است که در حضور غلظت های مختلف نشانگر زیستی بیماری پارکینسون اگریگه شده و تغییر رنگ می دهد.

کنترل هوشمند اقلیم گلخانه ها

پژوهشگران مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه کردستان موفق به طراحی و ساخت دستگاه کنترل اقلیم گلخانه شده اند؛ با کمک این دستگاه گلخانه ها به صورت هوشمند و اتوماتیک مدیریت می شود.

امید مظفری، یکی از پژوهشگران این شرکت گفت: این دستگاه مدیریت گلخانه را از حالت دستی خارج می کند و به صورت اتوماتیک در می آورد. همچنین سنسورهایی مانند دما، رطوبت، هواشناسی، نور به روی این دستگاه تعبیه شده است که بنابر نیاز گلخانه ها این آیتم ها را اندازه گیری می کند.

وی افزود: سنسورهایی نیز به روی دریچه ها متصل شده اند و موقعیت دریچه ها را دقیقا شناسایی می کنند. این مسئله به گلخانه‌دارها برای کنترل بهتر شرایط بحرانی کمک کنده است یعنی اگر طوفانی در راه باشد، سازه گلخانه دار دچار فروپاشی نمی‌شود.

گزارش از: فرزانه صدقی

 

 

By news

از دست ندید