بانگ خبر، به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، آینا سیتلیوا در مراسم رونمایی از محیط دوستدار سالمند با بیان اینکه در حال حاضر جهان با تغییر جمعیتی مهم مواجه است که تحت تاثیر افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ باروری ایجاد شده است، اظهار کرد: با افزایش طول عمر انسانها، تعداد سالمندان به سرعت در حال افزایش است و سهم این افراد در جمعیت جهانی روبه افزایش است. همزمان نیز با پدیده زنانه شدن سالمندی در سراسر جهان مواجهیم.
وی ادامه داد: براساس پیشبینیهای سازمان ملل متحد، درصد جمعیت افراد بالای ۶۵ سال از ۱۰ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۱۶ درصد در سال ۲۰۵۰ افزایش پیدا میکند؛ این پدیده نه تنها یک تغییر آماری است، بلکه نمایانگر یک تحول بنیادی است.
وی با بیان اینکه در منطقه آسیا و اقیانوسیه، تقریبا هر کشوری با این انتقال سنی مواجه شده است، افزود: از همین روی، براساس دادههای مرکز آمار ایران، بیش از ۱۰ درصد جمعیت ایران ۶۰ ساله و بالاتر از ۶۰ سال سن دارند و این نسبت طی ۲۰ سال آینده بیش از دو برابر میشود. این تغییر، نیازمند اقدام جامع در تمامی بخشهای جامعه است تا اطمینان حاصل کنیم که سالمندان به حاشیه رانده نشوند، بلکه حمایت شوند.
نماینده صندوق جمعیت ملل متحد گفت: با افزایش سن جمعیت جهانی به طور فزاینده ای مشخص میشود که باید به طور جمعی عمل کنیم تا شهرها برای افراد در هر سنی قابل دسترس و توانمند باشند. این مسئله تنها به معنای ایجاد راحتی برای سالمندان نیست، بلکه به معنای ایجاد زیرساختی پایدار، عادلانه و تابآور برای تمامی نسلهاست.
سیتلیوا معتقد است: دهه سالمندی سالم که یکی از ابتکارات سازمان ملل متحد بوده و از سال ۲۰۲۱ شروع شده و تا سال ۲۰۳۰ هم ادامه دارد فرصتی است برای گردهمایی دولتها، جوامع، متخصصان، دانشگاهها و رسانهها برای ۱۰ سال اقدام هماهنگ، تسهیلگر و همکاری جهت بهبود زندگی سالمندان، خانواده آنها و جوامعی که سالمندان در آن زندگی میکنند. در این راستا صندوق جمعیت ملل متحد در سطح جهانی از کشورها حمایت و تشویق میکند تا با اتخاذ رویکرد چرخه زندگی و حمایت بین نسلی به سمت سالمندی سالم حرکت کنند.
سیتلیوا یادآور شد: تلاشهای جمعی در ایران برای ترویج شهرهای دوستدار سالمند، نمونهای قدرتمند از این مسئله است که چطور استراتژیهای ملی با حمایت و مشارکتهای بینالمللی مثل مشارکتهای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، میتوانند تفاوتهای عمیقی در زندگی سالمندان ایجاد کنند.
وی افزود: صندوق جمعیت ملل متحد در ایران طی سالها، باتوجه به اولویتهای ملی از تلاشهای دولت ایران برای ترویج سالمندی سالم حمایت کرده و یکی از فعالیتهای مشترک، ترویج سالمندی سالم از طریق ایجاد محیطهای دوستدار سالمندان است.
تفاوت فاحش میان امید به زندگی و امید به زندگی سالم
دکتر تقیزاده نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران در مراسم رونمایی از محیط دوستدار سالمند، گفت: علیرغم اینکه امید به زندگی به سالهای بالاتر از ۷۵ سال افزایش یافته است، اما بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹، تفاوت فاحشی را میان امید به زندگی و امید به زندگی سالم مشاهده میکنیم؛ این تفاوت همواره در حال افزایش و امید به زندگی سالم برای زنان کمتر از مردان است. در دوره شیوع ویروس کرونا این روند بدتر شد و این شکاف افزایش یافت.
نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران با بیان اینکه در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ سالمندی سالم و تکریم سالمندان جز اهداف و با چهار سیاست کلان شامل محیطهای دوستدار سالمند، مقابله با تبعیض علیه سالمندان، یکپارچه.سازی خدمات مرتبط با سالمندان و فراهمسازی امکانات مراقبتِ طولانی مدت مدنظر قرار گرفت، خاطرنشان کرد: یک شبکه شهرهای دوستدار سالمند در جهان داریم که بیش از ۷۰ کشور عضو آن هستند و اکنون بیش از ۳۳۰ میلیون نفر تحت پوشش این فضاها قرار دارند.
تقیزاده با بیان اینکه منطقه مدیترانه شرقی بعد از آفریقا دومین منطقهای است که کمترین مشارکت را در ایجاد این فضاها دارد، گفت: در عین آن که افزایش جمعیت سالمندی را داریم حتما باید نگاهمان به سالمندی سالم معطوف باشد، ضمن آنکه در برنامه جوانی جمعیت، به پویایی جمعیت و افزایش نرخ باروری باید موضوع سالمندی و سلامت سالمندی را نیز مدنظر قرار دهیم.