گروه اقتصادی بانگ خبر – نرگس عزیزیان*: احداث مخازن تأمین آب اضطراری در کنار مقاوم سازی و تجهیز مخازن بتنی موجود، جزو راهکارهای سازه ای مدیریت و کاهش آثار و تبعات ناشی از بروز حوادث طبیعی و غیرطبیعی است.
حیاتی ترین عنصر در مواقع بحرانی، آب می باشد. در صورتیکه برای تأمین آب مردم پس از بروز بحران از جمله زلزله، تمهیداتی اندیشیده نشود، قطعاً فاجعه اسفباری دامنگیر شهروندان می شود. لذا احداث و نصب مخازن اضطراری آب به عنوان یکی از راهکارهای مدیریت بحران در دستورکار شرکت آبفای تهران قرار دارد.
شرکت آب و فاضلاب تهران در راستای تحقق رسالت خطیر خود در زمینه سقایت مردم با هماهنگی شهرداری، برای آبرسانی اضطراری در مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران برنامه ریزی نموده است. سابقه مطالعات در این زمینه به سال ۱۳۸۵ و وقوع زلزله مهیب بم باز می گردد. در سال ۱۳۸۵ مطالعات ایمن سازی شبکه آب تهران در برابر زلزله توسط آژانس همکاری بین المللی ژاپن (جایکا) انجام شد. در سالهای بعد شرکت های آب و فاضلاب مناطق مختلف، مطالعاتی را در خصوص آبرسانی اضطراری انجام دادند و سپس مطالعات توسط شرکت تأمین و تصفیه جمع بندی شد.
بر اساس مطالعات مذکور، مقرر شد ضمن مقاوم سازی مخازن بتنی، با هماهنگی دستگاههای ذیربط، فضایی مناسب برای جانمایی مخازن توزیع آب اضطراری در زمان بحران هدف گذاری شود. هدف از طرح آبرسانی اضطراری، تأمین حداقل ۳ لیتر آب شرب طی ۳ روز اول بعد از بروز حادثه، برای هر شهروند است. قطعاً در صورت بروز حوادث غبرمترقبه با شدت بالا، دسترسی شهروندان به مخازن ذخیره بتنی موجود، پاسخگوی تأمین نیاز پایه مردم نخواهد بود. لذا برای مدیریت چنین شرایطی، احداث مخازن توزیع آب اضطراری برای هم پوشانی با مخازن ذخیره موجود، پیش بینی شده است.
تأمین آب شرب در مواقع بحرانی از جمله زلزله در کلان شهری همچون تهران مهمترین پارامتر جهت حفظ حیات و تداوم عملیات امدادرسانی است. در شرایط عادی، مخازن مذکور به عنوان بخشی از شبکه توزیع عمل می کنند و مستقیم از آنها آبگیری می شود، در حالی که در مواقع اضطراری و بروز زلزله، با استفاده از یک شیر هوشمند مخصوص، ارتباط مخزن با شبکه توزیع قطع می شود. در این حالت آب ذخیره شده در این مخازن با استفاده از پمپهای دستی، بنزینی و … خار ج و جهت مصرف مردم حادثه دیده توزیع می شود.
با توجه به برآوردهای آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن در صورت وقوع زلزله ای به بزرگی حدود ۷ ریشتر در تهران، دسترسی حدود چهار میلیون نفر از شهروندان به مدت حدود ۸۲ روز به آب آشامیدنی لوله کشی قطع خواهد شد؛ در صورتیکه با اجرای این طر ح انتظار می رود جمعیت بی آب به حدود یک میلیون نفر و زمان هم به مدت ۳۰ روز کاهش یابد.
احداث مخازن آب اضطراری برای مدیریت شرایط بحرانی از اقدامات ماندگار آبفا محسوب میشود و با این اقدام، مدل جدیدی از تهیه آب اضطراری در کلانشهر تهران بوجود آمده که میتواند الگویی برای سایر کلانشهرها باشد.
* معاون مهندسی و توسعه شرکت آب و فاضلاب منطقه ۴ شهر تهران
انتهای پیام