• امروز : شنبه - ۶ مرداد - ۱۴۰۳
  • برابر با : 21 - محرم - 1446
  • برابر با : Saturday - 27 July - 2024
5

۵ دی ماه بیستمین سالگرد زلزله فاجعه بار بم

  • کد خبر : 17422
  • 05 دی 1402 - 16:35
۵ دی ماه بیستمین سالگرد زلزله فاجعه بار بم
پنج دی ماه سال ۱۳۸۲ زلزله ای به بزرگی 6.6 ریشتر شهر بم در استان کرمان را لرزاند، این زمین لرزه صبحگاهی، حدود 50 هزارنفر را به کام مرگ برد و بیش از 200 هزار نفر مجروح برجای گذاشت، این حادثه ی بزرگ به اندازه ای دلخراش بود که بعد از20 سال هر وقت اسمی از زمین لرزه می آید بلافاصله زلزله بم از ذهن ها خطور می کند.

به گزارش بانگ خبر، ساعت ۵  و۲۶ دقیقه بامداد روز جمعه ۵ دی ماه ۱۳۸۲ مردم شهر بم دچار زلزله ای مرگ بار شدند که خسارت جانی و مالی زیادی بر آنها تحمیل شد وبا وجود اینکه ۲۰سال از آن روزها می گذرد، اما این حادثه تلخ و فاجعه بار در تاریخ و ذهن مردم ثبت شده و فراموش نخواهد شد.

گفته می شود، قبل از وقوع زمین‌لرزه ۶٫۶ ریشتری ۳ پیش‌لرزه خفیف رخ داده بود که ۲ لرزش حوالی ساعت ۲۲:۰۰ و ۲۲:۳۰ شب قبل و سومی ۴۵ دقیقه قبل از زلزله اصلی احساس شده بود. اما شدت زلزله، عمق کم، ساعت وقوع، طولانی بودن مدت زمین لرزه و نزدیکی کانون زلزله به شهر (فاصله رومرکز زمین لرزه تا شهر بم حدود چهار کیلومتر بود) موجب خسارات فراوان  شد.

فاجعه این زمین‌لرزه در سده گذشته ایران بی‌مانند بود ه واز این واقعه به عنوان مرگبارترین زلزله تاریخ ایران یاد می شود. در آن زمان مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران محل رخداد زمین‌لرزه را حدود ۱۵۰ کیلومتر دورتر از کانون زلزله اعلام کرد بطوری که تا بعد از ظهر آنروز اطلاع دقیقی از بیشترین مناطق آسیب دیده در دست نبود.

طبق آمارگفته شده، جمعیت شهر بم قبل از این حادثه صد هزار نفر بوده که در جریان زمین‌لرزه فقط یک سوم از این جمعیت زنده ماندند، در ابتدا اعلام کردند درجریان این زمین‌لرزه ۲۶٬۲۷۱ کشته، ۳۰ هزار مجروح و بیش از ده هزار نفر بی‌خانمان شدند . این درحالی بود که تعداد واقعی قربانیان به مراتب بیش از میزان اعلام شده بود.

حدود یک هفته بعد از این حادثه اعلام شد که روز‌های اول این زلزله هر کس به فکر تدفین عزیزان خود بوده و به وسیله لودر گودال‌هایی ایجاد می‌شد و اجساد به‌طور دسته جمعی به خاک سپرده می‌شدند و کسی در آمارگیری دخالت نداشته‌است. در حالی‌که شش روز از این زلزله می‌گذشت، رئیس شورای شهر بم در پاسخ به این سؤال که چند درصد از شهر خاکبرداری شده‌است، گفته بود هر کسی آشنایی داشته، محل دفن آشنا‌های خود را نشان داده‌است، ولی آن‌هایی که کسی را نداشته‌اند و از شهر‌های دیگر هم برای مشخص شدن وضعیت آنان به بم نیامده‌اند، هنوز زیر آوار‌ها هستند. اما برخی مناطق بم ۱۰۰ درصد منازل بر اثر زلزله تخریب شده‌اند وتعداد تلفات بیش از ۵۰ هزار نفر است.

متاسفانه در اثر این زمین‌لرزه علاوه بر تلفات جانی زیاد، ۱۰۰ درصد از سازه‌های شهر بم  نیز به کلی تخریب شدند.  ارگ بم که با بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت بزرگترین و قدیمی‌ترین سازه گلی جهان بود، به کلی ویران شد.

کارشناسان یکی از دلایل اصلی افزایش مرگ و میر این زمین لرزه را امن نبودن خانه های این شهر دانستند که دلیل کاملا درستی است و زلزله های مشابه با همان قدرت در بسیاری از شهرها و کشورهای جهان رخ می دهد اما به این اندازه قربانی نگرفته است.

در صورتی که اگر این زلزله فقط به اندازه چند کیلومتر جابه‌جا می‌شد به احتمال زیاد این طور فاجعه انسانی اتفاق نمی افتاد ، آن هم در صورتی که بدانیم فقط نقطه مهم جمعیتی در فاصله ۵۰۰ کیلومتری میان بندرعباس و کرمان همین شهر بم است، این‌ که در این شکل وسعتی زلزله همان‌جایی بیاید که نباید، کمی دور از شانس است.

با این حال توسل به بخت و شانس و این‌که اگر زلزله اینجا اتفاق افتاده یا نیفتاده بود روش مناسبی برای مقابله با این بلای طبیعی نیست. بلکه باید  مسئولان، در ایمن سازی ساختمان ها و در نظر گرفتن سلامت جان انسان ها در اولویت کاری خود قرار بدهند و از طرفی هم با آموزش صحیح مردم و امدادگران در هنگام وقوع حوادث این چنینی از تلفات جانی و مالی بکاهند.

گزارش از: لیلا الیاسی

لینک کوتاه : https://bangekhabar.ir/?p=17422

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.